Vrijeme je za hrabru evanđeosku revoluciju

Posted by

Tko će imati hrabrosti ustati bez oružja, osim krunice i Presvetog Srca Isusova?”

LUÇON, Francuska (ChurchMilitant.com) – Visoki afrički kardinal potiče katolike na pobunu protiv sekularizma.

Kardinal Robert Sarah, starješina Kongregacije za božansko štovanje i disciplinu Sakramenta, nedavno je propovijedao da vjernici diljem svijeta moraju ustati protiv zla nad kontrolom stanovništva i rodnom ideologijom.

Kardinal je prezentirao uvjerljivu propovijed na nedjeljnoj misi u gradu Luçon, koji se nalazi u Vandeji, ruralnoj regiji Francuske. Misa je bila prikazana za one koji su mučeni zbog toga što su bili povezani s pobunom Vandeja iz 1793.

Nastanak Vandeja dogodio se nakon Francuske revolucije kada je država zaplijenila crkvenu imovinu, zatvarala crkve, samostane, a svećenici koji su odbijali zaklinjati se na odanost državi, trebali su birati između progonstva i giljotine.

Tada su seljaci tog regionalnog područja uzeli oružje i organizirali vojsku u borbi protiv nove anti-katoličke vlade koju je uvela francuska revolucija.

U propovijedi 13. kolovoza, Cdl. Sarah predstavio je Katoličke Vandeje pobunjenike kao uzore za kršćane danas, ističući njihovu hrabrost i lojalnost prema Bogu i Crkvi. Suočeni s mržnjom terorističkih stupova, “Cdl. Sara je uzviknuo: “Imali su samo svoju krunicu, svoje bačve baruta i sveto srce ušiveno na svojim prsima!”

Presveto Srce Isusovo bilo je zaista prepoznatljivo obilježje katoličke i kraljevske vojske, kako su se Vandeji nazvali.

Propovijed kardinala Saraha također je pozvala katolike da se suoče sa zlom koje prijeti Crkvi danas. Rekao je: “Danas, više nego ikada, revolucionarni ideolozi žele uništiti prirodno mjesto požrtvovanja, radosne darežljivosti i ljubavi. Želim govoriti o obitelji! Rodna ideologija i preziranje plodnosti i vjernosti su mnogi slogani ove revolucije. ”

Biskup je također osudio aktiviste za kontrolu populacije i usporedio njihovo ponašanje u svojoj rodnoj Africi na progon Crkve francuske vlade 1790-ih. “Ovi novi revolucionari zabrinuti su velikodušnošću velikih obitelji”, rekao je Cdl. Sarah. “Oni ismijavaju kršćanske obitelji, jer utjelovljuju sve što mrze, spremni su za pokretanje novih ”Paklenih Kolumni” u Africi da vrše pritisak na obitelji i nametnu sterilizaciju, pobačaj i kontracepciju”.

“Paklene Kolumne” su bile Vandejin nadimak za vladine snage koji su 1794. masakrirali stanovništvo Vandeja u poslušnosti prema vladinim zapovijedima. Iako je katolička i kraljevska vojska već bila poražena u bitkama, ove postrojbe Francuske Republike ubile su više od 100.000 civila. Neke procjene iznose čak 250.000. Povjesničar Reynald Secher tvrdio je u svojoj knjizi francuski genocid: ,,Vandeja”, taj masakr , kojega je vlada odredila, bio je prvi moderni genocid.

U svojoj propovijedi, Cdl. Sarah je izjavio da, unatoč pritisku aktivista za kontrolu populacije, “Afrika, kao što je i Vandeja, oduprijet će se! Kršćanske obitelji svugdje moraju biti radosna koplja revolucije protiv ove nove diktature sebičnosti!”

“Tko će danas uskrsnuti za Boga?” Upitao je vjernike: “Tko će se usuditi suočiti s modernim progoniteljima Crkve?” Upućivavši na pobunu Vandeja, također je pitao: “Tko će imati hrabrosti da se digne bez oružja, osim krunice i Presvetog Srca, suočiti se sa stupovima smrti našega vremena, koje su relativizam, indiferentizam i preziranje Boga ?”

Kardinal Sarah je poznat u katoličkim krugovima zbog svoje pravovjernosti, kao i zagovaranja tradicionalne, poštovane liturgije.
Neki od ljudi koji su sudjelovali u pobuni 1731. godine u Veneiji su proglašeni blaženima od strane Crkve, na primjer, Bl. Guillaume Repin, svećenik i mučenik. Otac Repin bio je oslobođen od radničkih zatvorskih snaga, ali ga je kasnije preotela francuska vlada i pogubljen je 1794. godine.
Kardinal Sarah završio je propovijedi s konačnim pozivom na akciju. “Moji prijatelji”, propovijedao je, “krv mučenika teče u vašim žilama – budite vjerni tome! Svi smo mi duhovno sinovi mučeništva Vandeje!”

Prijvod: Z. Hrkać

Izvor