Biraj život!

Preuzmite brošure:

Zavoli_dijete

Djeca_kao_tockice

ZAVOLI DIJETE I DAJ MU DA ŽIVI

 

Isus nam je rekao, a Sv. Matej zapisao: „…Ne brinite se tjeskobno i ne govorite: Što ćemo jesti, ili što ćemo piti, ili u što ćemo se obući?! – to sve traže pogani – jer zna Otac vaš nebeski da vam je to sve potrebno. Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednost, a to će vam se nadodati! Dakle: ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan brinuti za se! Svakom je danu dosta njegove muke.“ (Mt 6, 31-34).

Majka i otac se postaje začećem, a ne tek rođenjem. Razlika između rođenog i nerođenog djeteta je samo u mjestu boravka. Međutim, čovjek je čovjek po onome što nosi u sebi, a ne po mjestu gdje se nalazi.

Djeca su naša radost i nada. Ona nam obogaćuju i uljepšavaju život. Na njima svijet ostaje. Za njihovo dobro se žrtvujemo.

Djeca traže našu ljubav i zaštitu, pogotovo dok su još tako nježna i malena da se nisu rodila. Kroz ljubav prema njima izgrađujemo svoju vlastitu nježnost, plemenitost i poštenje.

Djeca pomažu u izgradnji mira u našim srcima, u obitelji i svijetu.

 

Život djeteta prije poroda

Dok se promatra ili drži na rukama tek rođeno djetešce, svakome je jasno da je ono imalo isto tijelo i prije poroda. Život čovjeka počinje u trenutku začeća. Već tada je to živa djevojčica ili živi dječak, a određeno je kakve će boje biti oči ili kosa, crte temperamenta i rad organa. Kod začeća je dijete veliko otprilike 0,1 do 0,15 mm, a težina mu je oko 0,004 mg.

Prof. dr. Davor Pavuna je izračunao da se tijelo tek začetog djeteta sastoji od otprilike 1014 atoma. Opisno, to je stotinu tisuća puta po milijardu atoma.

Ako je sve uredu, do začeća dolazi oko dva tjedna prije izostanka majčine menstruacije i to najčešće u jajovodu. Tada dijete putuje prema maternici i u nju se počinje usađivati otprilike petog do sedmog dana nakon začeća. 17. dan nakon začeća, dakle manje od tjedan dana nakon izostanka menstruacije, srce je već tako razvijeno da počinje kucati, a 21. dan od začeća, počinje tjerati vlastitu krv kroz žile. U svakoj živoj stanici postoji gibanje, pa su prvi pokreti djeteta prisutni već od začeća. S pet i pol tjedana ono miče glavicom, a sa 6 tjedana i čitavim tijelom poput već rođene bebe. U osmom tjednu stišće šaku, štuca, budi se i spava. U 11. tjednu dijete je veliko baš kao naš palac, a izgleda isto tako kao mi smanjeni na tu dimenziju. Toliko je pametno da samo stavlja svoj mali palčić u usta i siše ga. Reagira na zvukove, tako da ga vanjska buka može probuditi iz sna.

 

Grijeh nije rješenje

 • Molimo se dragom Bogu za obraćenje griješnika.
 • Djecu treba voljeti i dobro ih odgajati.
 • Katolička Crkva je učiteljica vjere i morala. Ona trajno naučava neraskidivost povezanosti bračnog sjedinjenja sa začećem, pri čemu Bog daje dušu novom čovjeku. Obrazloženja se mogu naći u Katekizmu Katoličke Crkve, u Enciklikama „Casti conubii“ i „Humanae Vitae“ i dokumentu Zbora za nauk vjere „Donum Vitae“. Tako su smrtni grijesi ne samo ubijanje nerođenog djeteta, nego i kontracepcija, sterilizacija i umjetna oplodnja kao npr. u epruveti i inseminacija.
 • Čujemo da se rodi manje od 5% djece začete u epruveti, a ostalu pobiju ili ih drže žive, smrznute u frižiderima.
 • Svaka vrsta spirale ubija djecu! Uz nju dolazi do začeća, ali djetešce najčešće umire u prvim danima, jer mu spirala ne dopušta usađivanje u maternicu. Ako je menstruacija izostala, to znači da je dijete ipak preživjelo. Mora mu se sačuvati život. Spirala zdravu ženu pretvara u bolesnicu (gnojenja u maternici, jajovodima i trbušnoj šupljini, krvarenja, bolovi, slabokrvnost…).
 • Uz sve vrste tzv. „kontracepcijskih“ (antibaby) pilula i bilo kojih drugih hormona i antihormona protiv rađanja, ipak često dođe do ovulacije i začeća. Međutim, dijete tada najčešće umire od gladi, jer pilule osuše žlijezde i smanje količinu hrane – glikogena u sluznici maternice. Izostanak menstruacije govori da je dijete ipak preživjelo. Abortus se ne smije učiniti niti tada. Žene koje su uzimale hormone protiv rađanja, češće obole od raka dojke, kože i maternice, sklonije su moždanim i srčanim udarima, upalama vena s ugrošcima koji mogu izazvati emboliju, pojavi im se oštećenje jetre i vidnog živca, oslabljenje imuniteta itd. Antibaby pilule nisu rješnje niti za reguliranje nepravilnih menstruacijskih ciklusa.
 • Isus je rekao: „Zaista, kažem vam, meni ste učinili koliko ste učinili jednom od ove moje najmanje braće“ (Mt 25, 40). A naš najmanji brat ili sestra je tek začeto dijete. Ne smije ga se nikada ubijati, sve od začeća pa nadalje. Ne smije se ubijati niti onu djecu koju su začeli preko grijeha umjetnih oplodnji.
 • Ne smije se provoditi ranu amniocentezu niti druge analize i testove koji pomažu u lovu i odstrelu bolesnih. Ne smije se ubijati niti bolesne! Nitko nije postao sretan ubojstvom čovjeka, ali može postati sretan služeći životu bolesnika.
 • U slučaju ugroženosti majke ili djeteta, treba spašavati oba života, bez ubojstva. Već se je uspjelo spasiti živote brojne djece koja su prije poroda živjela izvan maternice. Trudnica kod koje se otkrije rak prsa povećava si mogućnost trajnog izlječenja kad sačuva djetetov život.
 • Ako se ne zna da li je dijete još živo ili je već mrtvo, mora se prema njemu odnositi tako kao da je živo, da mu se ne bi ugrozilo život.
 • Jasno je da se ne smije odstranjivati maternicu ako dolazi u obzir da je u njoj živo dijete. Postoji čitav niz operacija, pa i dijagnostičkih procedura, prije čijeg izvođenja treba biti siguran da u tijelu žene ne postoji živo dijete, da ga se ne bi ubilo niti povrijedilo. Ne smije se rušiti kuću dok dolazi u obzir da je u njoj netko živ.
 • Otac Papa Pio XI je u Enciklici „Casti conubii“ u točki 56., protiv kontracepcije i protiv sterilizacije napisao: „Svaka upotreba ženidbe gdje po čovječjem nastojanju biva bračni čin lišen svoje naravne sposobnosti da proizvede život, krši Božji i naravni zakon i oni koji takvo što čine, kaljaju se ljagom teškoga grijeha“.
 • Oni koji proizvode, reklamiraju i raspačavaju prezervativ, krivi su ne samo za sudjelovanje u grijesima bludnosti, preljuba, kontracepcije itd., nego i za mnoge druge štetne posljedice. Dokazano je da se i preko prezervativa može prenijeti humani papiloma virus (HPV) koji izaziva rak maternice, Chlamydia Trachomatis koja izaziva neplodnost i brojne druge probleme, hepatitis, herpes genitalis, sifilis, gonoreja, AIDS i razne druge bolesti. Većina zaraznih, pa i smrtonosnih bolesti, može se prenijeti već i ljubljenjem. Papinsko Vijeće za obitelj kroz dokument „Ljudska spolnost: istina i značenje“ iz 1995. god. poručuje: „U tom kontekstu roditelji trebaju također odbiti promicanje takozvanog „safe sex-a“ („sigurnog seksa“) ili „safer sexa“ („sigurnijeg seksa“), opasne i nećudoredne politike, utemeljene na varljivoj teoriji da prezervativ može pružiti odgovarajuću zaštitu od SIDA-a (AIDS-a)“.
 • Nekoja djeca poginu prije ili poslije implantacije još i zbog spolno prenosivih bolesti, koje izazovu upale u maternici i jajovodima. Ne osjećaju se sve zaraze odmah. Oni koji su imali predbračne ili izvanbračne seksualne kontakte, uz traženje Božjeg oproštenja, trebali bi se još istestirati na brojne bolesti. Mnoge suizlječive, pogotovo ako se otkriju na vrijeme. Međutim, testiranja se ne smiju izvoditi grješnim postupkom. Uvijek postoji rješenje bez grijeha.
 • Seksualni život se ne smije provoditi prije niti izvan onog braka kojega blagoslovi dragi Bog i koji je nerazrješiv do smrti jednog od supružnika.
 • U slučaju opravdanih razloga izbjegavanja začeća, prihvaća se suzdržanost u plodne dane. Plodno i neplodno vrijeme danas se može jednostavno i pouzdano otkriti čak i u nepravilnim ciklusima uz pomoć prirodne Billingsove ili simpto-termičke metode.

Spašavanje života

Ubojstvo nerođenog djeteta dovodi do negativnih posljedica za sve sudionike na nivou duše, u smislu teškoga grijeha. Katolici zbog toga postaju automatski izopćeni iz Katoličke Crkve (kanon 1389). Mađutim, događaju se negativne posljedice i za psihičko i fizičko zdravlje sudionika, a i za društvenu zajednicu. Šteti se i sadašnjosti i budućnosti. Od mnoge djece, Bog ima u planu stvaranje novog potomstva, možda i do kraja svijeta.

Zbog pobačaja nekoje žene ostanu neplodne a neke obole od raka dojke. Naime, žljezde prsa, koje su umnožavaju od početka trudnoće, tek blizu vremena poroda i tijekom dojenja prelaze u zrelu fazu od kojih ne nastaje rak. Međutim, prekidom trudnoće, žljezde ostanu u nezreloj fazi i sklone su prelasku u stanice raka.

Kroz stav prema svakom, pa i tek začetom djetetu, vidi se koliko držimo do dragoga Boga koji ga je stvorio. On poznaje svakoga koga je stvorio, svakoga voli, za svakoga je zainteresiran i nikada nikoga neće zaboraviti. Dragi Bog je svakom čovjeku stvorio dušu s ljubavlju, pa tako i nama. Ako nas ne vole oni od kojih to očekujemo, ipak nas voli dragi Bog. A mi smo dužni voljeti i Boga i druge ljude i sebe. Sv. Matej je zapisao Isusov odgovor kada mu je postavljeno pitanje koja je zapovijed najveća u zakonu: „A on mu reče: Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i proroci“. Mt 22, 37-40. Ljubav znači poštivanje života čovjeka a ne njegovo ubijanje.

Kako bi netko mogao reći da voli dragoga Boga, ako bi htio ubiti najdragocjenije Božje stvorenje, tek začetog ili starijeg čovjeka!

Sigurno ste i Vi impresionirani velikim prostranstvima, silama, gibanjima i bogatsvom svemira, a također i čudesima mikrokozmosa. Bog je naravno jači od svega što je stvorio. Čovjek se ne bi mogao pojaviti u tom ogromnom hladnom ili vrućem svemiru sam od sebe.

Dragi Bog je samostalno stvorio tek Adama i Evu. Nakon toga, On surađuje s roditeljima u stvaranju novih ljudi i tako im pokazuje veliko povjerenje. Da li su roditelji svjesni velike časti koju im je dragi Bog udijelio?

Ako je do začeća došlo i preko nekog grješnog ponašanja, to znači da je i tom novom čovjeku dragi Bog dao neumrlu dušu, da ga voli i da ima s njim svoj plan.

Kako bi to izgledalo da se pojavi netko tko kaže da mu pjev slavuja ide na živce, pa počne uništavati malene slavuje koji se u gnijezdima još nisu izlegli? Jako bi ga se kaznilo, jer su kod nas zakonom zaštićeni životi stotina životinja još dok se ne izlegu ili okote! Ne može nitko reći da je nerođeno dijete, bez obzira kakvo bilo, manje vrijedno od životinje koja se još nije izlegla ili okotila!

Nije istina da naš stav prema djetetu koje se još nije rodilo ovisi o tome koliko imamo novaca. Ljuba ne košta ništa. Odlučiš da voliš svako, pa i novo dijete i ljubav se pojavi u trenu.

Dragi Bog ima veliko povjerenje prema ženi. Kada je trudna, svojim tijelom hrani, čuva i njeguje djetešce. Bez obzira na stav oca djeteta ili bilo koga drugoga, ne smije dopustiti ubojstvo.

Svatko od nas se začeo ne samo zahvaljujući dragom Bogu, nego i zato što su se rodili doslovno svi naši krvni pretci do Adama i Eve, a njih su milijarde i milijarde. U sebi nosimo njihove gene. Da se samo netko od njih nije rodio, ne bi niti nas bilo. A u kakvim materijalnim uvijetima se živjelo, rađalo i u bližoj, a pogotovo u dalekoj prošlosti?

Dakle, kroz stav prema nerođenom djetetu pokazuje se koliko se poštuje sve one koji su se za svakoga od nas žrtvovali i voljeli nas i prije i poslije poroda. Nas nisu ubili.

Griješti se ne smije nikada. Opredjeljenjem za grijeh, čovjek odbija suradnju s Bogom, pokušava reći da je pametniji od dragoga Boga. To ne može biti, nego zbog grijeha postaje nesretan i strahovito propada.

Događa se da netko nekoga nagovara na grijeh, straši ga, ucjenjuje i sl. Onaj tko nas nagovara na zlo, nije nam prijatelj, ne želi nam dobro. Za čistu savjest i dobre odnose s dragim Bogom, isplati se žrtvovati, pa i trpjeti ako treba. Treba čvrsto odlučiti da se neće sudjelovati u ubojstvu niti bilo kojem drugom grijehu, te otvoriti dušu dragome Bogu. Bog to prepoznaje i stiže u pomoć da ne bismo sagriješili. Bog je naš Spasitelj! On je svemoguć i jači je od svega zla.

Bez obzira na situaciju, uvjete u okolini, na mjesto gdje se dijete nalazi, da li ga želiš ili ne želiš, da li se radi o bolesti majke ili djeteta, nikada ga ne ubij, već ga zavoli i daj mu da živi!

Ako imaš problema i treba ti pomoć, slobodno se javi najbližem katoličkom svećeniku i na sljdeće adrese:

 • “Pokret krunice za obraćenje i mir“, fra Smiljan Kožul, Crkva Sv. Križa, Siget, Brodograditeljska ul.2, Novi Zagreb, svaki dan od 9-17 na tel: 01-655-0400, a može se doći ponedjeljkom i utorkom od 15-17 sati.
 • Katolički svećenik don Ante Delić, župni ured Srinjine kod Splita. Tel-fax: 021-874-483. Mob: 095-834-3466.
 • Časna s. Franjica Faletar, med. s. u Katoličkoj bolnici Osijek. Mobitel: 098-948-2050. adresa u samostanu joj je: Krbavska 22, Osijek, tel: 031-272-228.
 • Časna s. Bernarda, Osijek, Mob: 098-196-9416.
 • Časna s. Karmela Dominković, Đakovo. Tel: 031-801-261 . Mobitel: 099-564-5259.
 • Časne sestre Služavke Malog Isusa, Gromiljak kod Kiseljaka, BiH: +387-30-879-637.
 • Autoru ove brošure: [email protected]; Mobitel: 091-571-2856.

Trudnice, u slučaju potrebe, mogu dobiti besplatani smještaj do poroda i neko vrijeme nakon njega ako se jave u sljedeće ustanove:

 1. Fra Marko Glogović, Udruga Betlehem, Kuća samohranih majki i djece, Obitelj sv. Josipa, Gradac 9, 47000 Karlovac. Tel: 047-631-136. Mob.tajnica: 095-501-0183 i 091-151-7482. E-mail: [email protected];
 2. Dom za trdudnice „Majka Krispina“, Lazine bb, Međugorje, BiH. Tel: +387-36-651-631; Mob: +387-63-808-051.

Osluškujmo Božji glas da shvatimo što bismo još trebali učiniti za spašavanje ugroženih života i poštivanje Božje zamisli o čovjeku. Javite se ako se želite uključiti u molitvu, post i suradnju o tome smislu.

 

Autor teksta: Dr.med.Antun Lisec, +385-91-571-2856. E-mail: [email protected]

Izdavač: Karitativni fond „U pravi trenutak“, Luke Botića 4, HR-31400 Đakovo. Tel: 031-811-774

Brošura je namijenjena besplatnoj distribuciji. 2017.

 

 

Dijete Božiji dar

 • Spirala ubija djecu! Uz nju, bez obzira da li sadrži hormone ili bakar, dolazi do začeća, ali djetešce najčešće umire u prvim danima, jer mu spirala ne dopušta usađivanje u maternicu. Ako je menstruacija izostala, to znači da je dijete ipak preživjelo. Mora mu se sačuvati život. Spirala zdravu ženu pretvrara u bolesnicu (gnojenja u maternici, jajovodima i trbušnoj šupljini, krvarenja, bolovi, slabokrvnost…).

 

 • Uz sve vrste antibaby pilula ipak često dođe do ovulacije i začeća. Međutim, dijete tada najčešće umire od gladi, jer pilule osuše žlijezde i smanje količinu hrane – glikogena u sluznici maternice. Izostanak menstruacije govori da je dijete ipak preživjelo. Abortus se ne smije učiniti niti tada.

Žene koje gutaju antibaby pilule, češće obole od raka dojke, kože i maternice, sklonije su moždanim i srčanim udarima, upalama vena s ugrošcima koji mogu izazvati emboliju, pojavi im se oštećenje jetre i vidnog živca, oslabljenje imuniteta itd. Antibaby pilule nisu rješnje niti za reguliranje nepravilnih menstruacijskih ciklusa.

 • Do začeća i sličnog automatskog ubojstvenog učinka na dijete dolazi i uz većinu drugih tzv. „kontracepcijskih“ sredstava. Isus je rekao: „Zaista, kažem vam, meni ste učinili koliko ste učinili jednom od ove moje najmanje braće“ (Mt 25, 40). Naš najmanji brat ili sestra je ono malo, tek začeto dijete. Ne smije ga se ubiti, bez obzira na situaciju. Ako imaš problema i treba ti pomoć, slobodno se javi u nabliži katolički župni ured i na adresu autora ovog teksta.

 

 • Treba imati povjerenja u dragoga Boga. Isus je doslovno rekao: „Ne brinite se tjeskobno i ne govorite: Što ćemo jesti, ili što ćemo piti, ili u što ćemo se obući?! – to sve traže pogani – jer zna Otac vaš nebeski da vam je to sve potrebno. Zato najprije tražite kraljevstvo Božje i njegovu pravednost, a to će vam se nadodati!“ (Mt 6, 31-33).

 

 • Katolička Crkva je učiteljica vjere i morala. Ona trajno naučava neraskidivost povezanosti bračnog sjedinjenja sa začećem, pri čemu Bog daje dušu novom čovjeku. Obrazloženja se mogu naći u katoličkim dokumentima „Casti conubii“, „Humanae Vitae“ i „Donum Vitae“. Tako su smrtni grijesi ne samo ubijanje nerođenog djeteta, nego i kontracepcija, sterilizacija i umjetna oplodnja kao npr. u epruveti i inseminacija. Čujemo da ih većinu pobiju, ili ih drže žive, smrznute u frižiderima.

 

 • Ne smije se provoditi dijagnostičke procedure, kao što je npr. rana amniocenteza, kojima je cilj lov i odstrel bolesnih. Ne smije se ubijati niti bolesne! Nitko nije postao sretan ubojstvom čovjeka, ali može postati sretan služeći životu bolesnika. Grijeh se nikada ne smije činiti. Grijeh nikada nije rješenje.

 

 • Otac Papa Pio XI je u Enciklici „Casti conubii“ protiv kontracepcije i protiv sterilizacije napisao: 56. Budući da su neki očito odstupili od kršćanskog, već tamo od početka predanog i nikada prekinutog kršćanskog učenja, misleći da o tim stvarima treba svečano naviještati drugo učenje, Katolička Crkva kojoj je sam Bog povjerio naučavanje i obranu nepovrijeđene čistoće ćudoređa, postavljena usred tih razvalina ćudorednosti, kako bi sačuvala netaknutu čistoću ženidbene veze od ove sramotne ljage, u znak svog božanskog poslanja visoko diže svoj glas preko Naših ustiju i ponovno proglašava: Svaka upotreba ženidbe gdje po čovječjem nastojanju biva bračni čin lišen svoje naravne sposobnosti da proizvede život, krši Božji i naravni zakon i oni koji takvo što čine, kaljaju se ljagom teškoga grijeha.
 1. 57. Svećenike dakle, koji se bave ispovijedanjem, kao i druge koji djeluju u dušobrižništvu, opominjemo našim vrhovnim autoritetom kojemu je povjerena briga za sve duše, da ne dopuste da u pogledu tog vrlo važnog Božjeg zakona njima povjereni vjernici budu u zabludi; a još mnogo više, da se i oni sami čuvaju netaknutima od takvih krivih mišljenja i da ih ni na koji način ne opravdavaju. Ako bi, Bože sačuvaj, neki ispovjednik ili dušobrižnik vodio vjernika koji ima u njega povjerenja, u ove greške ili ih u njima učvršćivao privolom ili krivom šutnjom, neka pripazi na činjenicu da će morati podnijeti strogi račun Bogu, Vrhovnom Sucu, za izdaju svog svetoga povjerenja i neka se podsjeti riječi Kristovih: „To su slijepe vođe slijepaca: a ako slijepac slijepca vodi, obojica u jamu padnu. „ (Mt 15,14)

 

 • Oni koji proizvode, reklamiraju i raspačavaju prezervativ, krivi su ne samo za pomoć u izvođenju grijeha među kojima su bludnost, preljub, kontracepcija itd., nego su krivi još i za pružanje lažne sigurnosti da neće doći do zaraze. Dokazano je da se tako ipak prenose AIDS, humani papiloma virus (HPV) koji izaziva rak maternice, Chlamydia Trachomatis, hepatitis, herpes genitalis, sifilis i razne druge bolesti. Papinsko Vijeće za obitelj kroz dokument „Ljudska spolnost: istina i značenje“ iz 1995. god. poručuje: „U tom kontekstu roditelji trebaju također odbiti promicanje takozvanog „safe sex-a“ („sigurnog seksa“) ili „safer sexa“ („sigurnijeg seksa“), opasne i nećudoredne politike, utemeljene na varljivoj teoriji da prezervativ može pružiti odgovarajuću zaštitu od SIDA-a (AIDS-a)“.

 

 • U slučaju opravdanih razloga izbjegavanja začeća, prihvaća se suzdržanost u plodne dane. Plodno i neplodno vrijeme danas se može jednostavno i pouzdano otkriti čak i u nepravilnim ciklusima uz pomoć prirodne Billingsove ili simpto-termičke metode. Seksualni život se ne smije provoditi prije niti izvan onog braka kojega blagoslovi dragi Bog i koji je nerazrješiv do smrti jednog od supružnika.

 

 • Osluškujmo Božji glas da shvatimo što bismo još trebali učiniti na zaštiti ugroženih života i moralnih vrijednosti. Javite se ako se želite uključiti u molitvene aktivnosti i post u tom smislu, odnosno ako želite surađivati.

……………………………………………….

Izdavač: Karitativni fond „U pravi trenutak“, Luke Botića 4, HR-31400 Đakovo. Tel: 031-811-774

Autor teksta: Dr.med.Antun Lisec, Mobitel +385-91-571-2856, E-mail: [email protected]

Brošura je namijenjena besplatnoj distribuciji. 2017.