Sveti Josip, uzor muževnosti

Posted by

„Sveti Josip bio je običan čovjek na kojega se Bog oslanjao u činjenju velikih stvari. U svakome događaju od kojega se sastojao njegov život činio je točno ono što je Gospodin tražio od njega.” – sveti Josemaria Escriva

U posljednje vrijeme nastojim sve više gajiti pobožnost prema svetome Josipu, mužu Marijinu i poočimu Isusovu. Sveti Josip uzor je za svakoga muškarca.

No mi tako malo znamo o njemu, mogli biste reći. Kako možemo nasljedovati muškarca o kojemu tako malo znamo? Zapravo o svetome Josipu znamo više nego što mislite. Evo kojih je to pet osobina svetoga Josipa koje možemo nasljedovati.

  1. Sveti Josip bio je pravedan čovjek. – Sveto Pismo naziva Josipa „pravednim” čovjekom (Mt 1,19). Drugim riječima, bio je svet i pobožan Židov, koji je ispunjavao dvije najveće zapovijedi – ljubio je Gospodina Boga svojega svim srcem svojim i svom snagom svojom, i ljubio je svojega bližnjega kao samoga sebe. Bio je čovjek molitve, koji je jako dobro poznavao psalme i Mojsijev Zakon, i poput svih pobožnih Židova, molio je barem triput dnevno. Ispunjavao je sve što se od njega tražilo, sa poniznim srcem, slaveći Boga, a ne u pustim propisima. Za razliku od farizeja, razumio je i duh i slovo Zakona. Kao katolici, možemo nasljedovati svetoga Josipa dajući Bogu prvo mjesto u svojemu životu, i ljubeći nesebično svojega bližnjega. Možemo ispunjavati zapovijedi svete Majke Crkve bez mrmljanja ili prigovaranja. Na kraju krajeva, zakon Crkve je nevjerojatno lako ispunjavati, naročito u usporedbi s Mojsijevim Zakonom. Mi bismo trebali biti muškarci molitve: čitati Sveto pismo i posvećujući svaki dan molitvom
  1. Sveti Josip ljubio je Isusa. – Josipu je bila povjerena briga za Isusa, Sina Božjega. To je pomisao koja izaziva strahopoštovanje, ali njegovi su susreti s Isusom bili susreti uobičajenoga oca. S ljubavlju je držao Isusa u naručju u betlehemskoj štalici. Pomagao mu je naučiti hodati. Kada bi se Isus ozlijedio (kao što se to događa malim dječacima), on bi ga tješio. Molili su zajedno, razgovarali zajedno, provodili mnoge duge sate u radionici, zajedno radeći svojim rukama. Ukratko, sveti Josip imao je duboku ljubav prema Isusu. Ako ste ikada imali djecu, znate kakva je ta ljubav o kojoj govorim. I znate što? Isus je ljubio svetoga Josipa, i ljubi vas i mene sa svom gorućom žestinom Božanske Ljubavi. Mi možemo nasljedovati svetoga Josipa žarko ljubeći Isusa i dajući mu svoj život.
  1. Sveti Josip ljubio je Mariju. – Zamislite da ste oženjeni savršenom ženom. Mogli biste posve ozbiljnoga izraza lica reći: „Moja je žena Kraljica neba i zemlje”. U jednome smislu, to je sigurno bio posao u kojemu se sveti Josip izvrsno vježbao u poniznosti, više od ijednoga muškarca. No u drugome smislu, Josip je vjerno i duboko ljubio Mariju kao svoju ženu – jer je ona to uistinu i bila. On bi bio umro da zaštiti njezinu čast. Kada bi bila uznemirena, on bi je tješio. Kada bi bila umorna, naslanjala se na njega. On ju je strpljivo slušao, i mnogo je radio kako bi je uzdržavao. Bio je najbolji muž najvećoj ženi koja je ikada živjela. Svaki bi muškarac trebao gajiti pobožnost prema Mariji (u budućnosti ću još pisati o tome). Ona je naša majka i naša Kraljica. Ljubimo je, štitimo njezinu čast, i predajmo se njoj – kao što je činio sveti Josip.
  1. Sveti Josip prihvati je rad. – Sveti Josip poznat je kao – radnik. Radio je tako naporno i marljivo da je rad zauvijek povezan upravo s njegovim imenom. Nije bio lijen i nije odgađao poslove, i nije pravio idole od komfora i ugode, kako to mi tako često činimo. Radio je svojim rukama kako bi uzdržavao svoju ženu i Sina, i nijedan mu zadatak nije bio beznačajan. Davao se tijelom i dušom u svoje svakodnevne dužnosti, i taj rad bio je djelo molitve i slavljenja Boga. Kao muškarci, pozvani smo prihvatiti svoj rad poput svetoga Josipa, bez obzira na to koliko običan on možda bio. Bilo da smo poslovni ljudi, vojnici, obrtnici, grafički dizajneri, profesori, novinari, ili bilo što drugo – možemo proslavljati Boga radom svojega uma i tijela.
  1. Sveti Josip činio je volju Božju. – Zašto je Bog izabrao svetoga Josipa? Od svih tisuća židovskih muškaraca, među kojima su mnogi nesumnjivo bili pravednici, zašto je jedan ponizni stolar bio izabran za zadatak da bude zemaljski otac Spasitelja? Odgovor je jednostavan: Bog je znao da će sveti Josip istoga trenutka učiniti bilo što što Bog zatraži od njega, koliko god to bilo teško. Sveci se slažu u tome da je usklađenost s Božjom voljom, po spremnoj poslušnosti, jedan od najsigurnijih puteva do svetosti. Sveti Josip primjer je te vrline, a savršen je primjer toga bijeg u Egipat. Anđeo Gospodnji ukazao se Josipu u snu, upozoravajući ga na opasnost koja je dolazila. Sveto pismo nam tada kaže: „On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat.” (Mt 2,14) Jeste li shvatili? One minute kada je ustao, poslušao je. Nije dopustio da ga paralizira strah od neizvjesnosti, nije proveo tjedne u planiranju, i nije prvo uštedio nešto novca. Uzeo je Isusa i Mariju i pošao u Egipat, povjeravajući svoju obitelj providnosti Božjoj. To je spremna poslušnost, i zato je svetome Josipu bila povjerena najveća odgovornost koju je neki muškarac ikada dobio. 

Zaključak

Sveti Josip bio je izvanredan muškarac, sveti poglavar Svete obitelji. I Isus i Marija bili su bezgrješni, ali su se oboje pokoravali svetome Josipu. On je imao najteži posao na planetu, a odradio ga je s odličnom ocjenom. On ima posebno mjesto u nebu, i posebno mjesto u Srcu Isusovu i Srcu Marijinu.

On je također zaštitnik sveopće Crkve, i jedan od najmoćnijih zagovornika među svecima. Sveti Andre Bessette, nedavno kanonizirani kanadski redovnik, izliječio je tisuće ljudi. Njegova tajna? Molio se svetome Josipu. Ako ste u nevolji, ako ste u iskušenjima, ako ste u ikakvoj potrebi, obratite se svetome Josipu za pomoć.

Naučite više o svetome Josipu. Odlično mjesto za početak je enciklika pape Lava XIII. O pobožnosti svetome Josipu, naslovljena Quamquam pluries („Iako smo mnogo puta…”; papinske enciklike naslove dobivaju po prvim riječima svoga latinskoga teksta, op. prev.). Razmatrajte o njegovome životu i svemu što je proživio i činio s Isusom i Marijom. Molite za njegov zagovor. To će vas učiniti boljim muškarcem.

 

Molitva:

O Josipe, djevičanski oče Isusov, prečisti zaručniče Djevice Marije, moli se svaki dan za nas istome Isusu, Sinu Božjemu, kako bismo snagom Njegove milosti branjeni i u životu ustrajno nastojeći, od njega bili na času svoje smrti okrunjeni. Amen.

 

  1. S.: Ako želite pojačati svoju pobožnost prema svetome Josipu, pročitajte o pojasu svetoga Josipa[1], užetu s čvorovima, koje se nosi u čast krjeposti svetoga Josipa, osobito čistoće. (Pojas svetog Josipa uz suradnju Nacionalnog svetišta svetog Josipa izrađuju časne sestre karmelićanke iz Karmela u Brezovici i može se nabaviti uz posebni blagoslov u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Izvrstan molitvenik svetoga Josipa, „Idite k Josipu”, možete naći ovdje. / op. prev.)

 

Prijevod: Ana Naletilić

Izvor

[1]     „Ovaj pojas sa sedam uzlova načinjen je od bijele vune i znači čistoću. Onih sedam uzlova označuje sedam žalosti i sedam radosti sv. Josipa. Mnogi koji su ga pobožno i zaufano nosili, primili su vrlo mnogo milosti od Boga.” („Idite k Josipu”, str. 26.)