Hodočašće Hercegovaca na Krk

Posted by

Više od 500 sudionika nazočilo je XXV. duhovnoj obnovi na otoku Krku koju tradicionalno predvodi vlč. Zlatko Sudac. Među nazočnima bilo je i pedesetak vjernika iz svih dijelova Hercegovine. Unatoč lošim vremenskim prognozama, odnosno  medijskom propagandom da se ne kreće na put zbog snijega, bus je bio popunjen do posljednjeg mjesta. Iako je putovanje od Hercegovine do otoka Krka trajalo gotovo 9 sati, s duhovnim pjesmama i molitvom krunice, životnim svjedočenjima, taj put nam je ”proletio” i svima ostao kao predivno i nezaboravno iskustvo.

Duhovna obnova održala se od 23. do 25. veljače 2018. u velikoj dvorani hotela Malin u Malinskoj.

Vlč. Sudac govorio je snažno i nadasve nadahnuto, najviše o Božjoj ljubavi,  Božjem Milosrđu koje je beskrajno… Kroz tri dana obnove provlačile su se i teme vjere, kajanja, oprosta, ljubavi i života:

„Pametni budite, ljudi. Mudri budite. Mislite svojom glavom. Nemojte tražiti nešto preko čega nećete doći ni do svoga srca, ni do istine svoga života a još manje do Boga. Ne dopustite da vam itko u glavu uđe osim Božje riječi. Ali, kad Božja riječ ulazi u misli, ona ne može ne potaknuti na molitvu. Tada se otvara srce i nastaje novi čovjek. Otvorite srca! Ljudi, molite! Molite jedni za druge. Molite ponizna, iskrena srca i bit će vam dobro. Budite suradnici s Duhom Svetim koji vas opominje u srcu. Čovječe! Bog te treba! Treba tebe da te promjeni…“, samo je jedna od poruka koju je uputio vlč.Sudac.

Sva tri dana više svećenika bilo je sudionicima na raspolaganju za ispovijed, dok su za animaciju glazbeno-molitvenog programa zaslužni bili Ivan Puljić i Maja Blagdan, uz radosno pjevanje svih nazočnih na duhovnoj obnovi.

Veliki duhovni dojam na sve sudionike ostavilo je klanjanje pred Presvetim Sakramentom. Mnogima su suze radosnice potekle nakon milosnog dodira; unutarnja oslobođenja i ozdravljenja. Glad za Bogom i duboku čežnju za susretom ispunila je Njegova prisutnost. Milost Duha Svetoga mogla se rukama grliti. Veličanstveno je bilo biti na tome duhovnom Taboru žive vjere, napiti se na vrelu jedinog  Života.

Duhovna obnova protekla je u molitvi, miru, Božjem blagoslovu i korizmenom raspoloženju, kao pravi uvod u najveći misterij katoličke vjere, blagdan Uskrsa.

Svim sudionicima od srca želimo da Božju radost i mir te ostale plodove Duha Svetoga zadrže u svojim srcima i unesu ih u svoje domove i među svoje voljene. Neka ljubav koju su primili prenesu gdje god ih odvede i neka budu svjedoci Božje ljubavi u sredinama u kojima žive i djeluju – svatko u svome pozivu.

Autor: Ivana Kvesić