Tri načina u kojima je sveti Ignacije Lojolski primjer modernom čovjeku

Posted by

Danas je duhovni div, ali krenuo je dugim i vijugavim putem kako bi postigao svoju misiju. Danas je duhovni div čiji naslijeđe nalazimo u svim dijelovima svijeta, ali ponekad se tijekom života sveti Ignacije Lojolski nije činio kao da će mu biti potrebno mnogo.

Kao mladi vojnik, Ignacije je bio poznat po ispraznosti koja je odgovarala njegovoj žeđi za slavom i nasilnim dvobojima. Čak i nakon religioznog obraćenja, nakon bitke u kojoj se oporavio i koja ga je natjerala da čita duhovna štiva iz dosade, životni put izvana je izgledao neuredno.

Želio je učiti za svećeništvo, ali nije znao latinski, pa je započeo satove u javnoj gimnaziji, a zatim se upisao na Sveučilište u Alkali – gdje je upao u problem s Inkvizicijom poučavanja o evanđeljima i molitvi iako nije bio zaređen te je proveo 42 dana u zatvoru. Nakon toga, upisao se  na razna sveučilišta – Sveučilištu Salamanca, Sveučilištu u Parizu – prije nego što je konačno diplomirao na magisteriju i započeo djelo na koje ga je Bog pozvao – utemeljivši i pokrenivši Družbu Isusovu.

Sveti Ignacije živio je samo 16 godina nakon što je pokrenuo jezuite, ali u to je vrijeme “zapalio svijet”, kako bi rekla sveta Katarina Sijenska, svojom predanošću oblikovanju duša obrazovanjem i primjerom. Evo tri lekcije iz njegovog života koji su danas posebno važni za muškarce.

  1. KADA POKUŠAVATE  DUŠE DOVESTI KRISTU, ONAKO KAKO DJELUJETE VIŠE JE VAŽNO OD ONOGA ŠTO KAŽETE

Za malo učenika moglo bi se reći da više vole istinu nego što je to činio sveti Ignacije. Njegov je red postao poznat po borbi protiv krivovjerja i poučavanju teologije, a bio je središnja figura u protureformaciji. Ipak, u svojoj strasti za istinom, nije zanemario davati jednako značenje i  dobročinstvu. U suprotnosti s agresivnom srdžbom svoje mladosti, sveti Ignacije upozorio je svoje sljedbenike da prakticiraju ljubaznost i suzdržanost u potrazi za istinom:

„Morate se jako paziti da se ortodoksna istina pokaže na takav način, da, ako se dogodi da postoje heretičari, oni mogu imati primjer dobročinstva i kršćanske umjerenosti. Nikakve teške riječi ne bi trebale biti korištene, niti bilo kakvo nepoštivanje njihovih pogrešaka. ”

Ove se riječi sigurno primjenjuju u mnogim situacijama u današnje vrijeme. Može biti primamljivo verbalno uništiti intelektualnog protivnika (a sigurno ima vremena i mjesta za uživanje u dobronamjernoj intelektualnoj svađi!), ali sveti Ignacije ukazuje na istinu da cilj nije pobijediti u svađi, već dovesti duše da upoznaju Krista.

U nesuglasicama koje nastaju, možete se zapitati: „Postupam li s ovom osobom na takav način da se ljubav Kristova očituje u meni? Kako mogu pomoći toj osobi da se približi našem Gospodinu u razgovoru sa mnom?“

  1. IZGRAĐUJTE SVOJE ZAJEDNICE I PREBRODITE SVOJE ŽIVOTNE IZAZOVE ZAJEDNO

Tako je teško naći vremena za prijatelje kao odrasli ljudi! U mnoštvu radnih i obiteljskih obaveza, možda ćetega moći pronaći za vrijeme vježbanja od  20 minuta dnevno, pozvati starog prijatelja ili susjeda  za pivo u dvorištu. Ali život svetog Ignacija jasno pokazuje da vrijeme provedeno na prijateljstvima nećete izgubiti. Zapravo, snažna prijateljstva mogu biti najbolji pokazatelj koji će vam pomoći da postignete svoje ciljeve.

Sve ta događanja oko svetog Ignacija zbila su se u vremenu pohađanja sveučilišta. Ispada da je Bog imao svrhu za to. Kad je stigao na pariško sveučilište, njegovi cimeri bili su sveti Franjo Ksaverski i sveti Petar Faber, koji su učinili toliko da napreduje u svojoj misiji i bili su mu nepokolebljivi, pouzdani oslonaci i pratitelji. Prijateljstvo je bilo apsolutno središnje mjesto života i poslanja svetog Ignacija.

Dobri prijatelji mogu biti poput osobne “zajednice”, hodajući pored vas tijekom života i dijeleći osmijeh na svakom koraku. Vrijedno je pružiti ruku i dalje graditi te odnose, čak i ako je ovih dana nemate vremena za to. Možda vi i vaša skupina prijatelja nećete uspostaviti novi vjerski poredak (iako, tko zna ?!), ali usponi i padovi svakodnevnog života beskrajno su bolji s nekim sjajnim momcima u vašem kutku.

  1. NIKAD NISTE PREVIŠE STARI ILI PREVIŠE MLADI DA PROMIJENITE ŽIVOT ILI MIJENJATE SVIJET

Nakon mnogo godina kao dvoranin i vojnik, sveti Ignacije je odlučio ući u svećeništvo, ali shvatio je da će mu trebati obrazovanje koje nikada nije stekao. Tako je počeo od početka, pohađajući dječju gimnaziju u dobi od 33 godine.

Njegove studije pružaju nam jedan od zapaženijih portreta njegove novonastale poniznosti: nekad ponosni vojnik ugurao se u premali stol pored mladića u učionici, nadoknađujući izgubljeno vrijeme.

Kada je konačno magistrirao na Sveučilištu u Parizu, imao je 43 godine, u vremenu kada je životni vijek lebdio između 30 i 40 godina. Njegova Družba Isusova službeno nije započela svoj rad , tek 6 godina kasnije, kad je imao 49 godina – u to je vrijeme uznapredovalo doba za početak novog podhvata. Ali nije se zaustavio kako bi uskliknio: “Prestar sam!” Jednostavno je obavljao posao za koji je znao da ga Bog poziva da radi.

Kad je u molitvi dobio odgovor na Božji poziv, starost nije kamen spoticanja kako možda izgleda. Bog može činiti čuda s djecom, kao i sa starijima, i svima između njih. Poput svetog Ignacija, osoba bilo koje dobi može pronaći poniznost i hrabrost da započne iznova.

Izvor