Što je Jerihonsko bdjenje?

Posted by

Jerihonsko je bdjenje dobilo svoj naziv prema gradu Jerihonu, drevnom utvrđenom gradu, koji se po prvi put spominje u Knjizi o Jošui, a koji je pružao otpor izabranom narodu po njegovu dolasku u Obećanu zemlju. Međutim, budući da je u tome gradu vladalo poganstvo i idolopoklonstvo, Gospodin je odlučio predati ga u ruke izraelskom narodu. Tako su se nakon sedam uzastopnih dana bdjenja i obilaska jerihonskih zidina, trubljenja i nošenja kovčega saveza zidine toga grada srušile, a izraelski ga je narod u potpunosti zauzeo.
Po uzoru na taj biblijski događaj, Jerihonsko je bdjenje katolička pobožnost molitve i bdjenja pred Presvetim oltarskim sakramentom, poglavito uz molitvu krunice i čitanja Svetog pisma, koje traje sedam dana i sedam noći. Prvi koji je započeo takvu vrstu bdjenja bio je „apostol svete krunice‟, poljski redovnik Anatol Kaszczuk (1912. – 2005.), koji je organizirao prvo Jerihonsko bdjenje u marijanskom svetištu Jasna Gora u Poljskoj 1979. godine. Plod toga bdjenja na kojem je bilo sabrano veliko mnoštvo bio je pohod pape Ivana Pavla II. svojoj domovini, koji je prije samog bdjenja ozbiljno bio doveden u pitanje. Otada se Jerihonsko bdjenje proširilo po cijelom svijetu, a kasnije je kao nebeski zaštitnik ove inicijative izabran sam sv. Ivan Pavao II.
Želiš li i ti obnovu života u svome gradu i svojoj zemlji?
Jerihonsko je bdjenje, ili skraćeno Jerihon, jedna konkretna duhovna borba u kojoj možemo iskusiti Božju blizinu, ljubav i milosrđe. Sudionici u ovoj vrsti molitve imaju priliku sedam dana i noći „ratovati na koljenima‟ pred Gospodinom Isusom Kristom i s Gospodinom Isusom Kristom koji ruši zidine naših grijeha i utvrde naših slabosti i rana. Pobožnost Jerihonskog bdjenja tako je iskaz zadovoljštine za naše grijehe, djelo pokore i žrtve, ali i svjedočenje naše vjere i ljubavi prema euharistijskom Isusu.
Jerihon se obično održava prije velikih blagdana poput Božića i Uskrsa, ali i prije važnih događaja. U našem apostolatu za život, svjesni činjenice da je borba za nerođeni život zapravo duhovni boj, Jerihonsko bdjenje organiziramo na sljedeće nakane: kajanje za grijeh pobačaja, za rođenje svakog začetog djeteta, za majke i očeve ranjene pobačajem, za parove željne djece, za liječnike i medicinsko osoblje, za domovinu i zakone koji će štititi ljudski život, osobne nakane itd. Svatko od sudionika svjedoči o brojnim osobnim milostima i blagoslovima koje je zadobio klanjajući se pred Presvetim, a zasigurno su velike milosti i blagoslovi za onaj grad u kojem je organiziran Jerihon.