Papa Franjo: Pouzdajte se u Boga i Njegovu brigu za vas

Posted by

Papa je prije molitve Anđeoskoga pozdrava 7. kolovoza govorio o oslobađanju od brige i tjeskobe.

 

Čvrsto se držite pouzdanja u Boga i budno pazite na njegovu prisutnost u svojemu životu, rekao je papa Franjo tijekom svojega tjednoga obraćanja prije molitve Anđeoskoga pozdrava u nedjelju.

„Hodimo bez straha, u sigurnosti da nas Gospodin uvijek prati. I ostanimo budnima, da nam se ne bi dogodilo da zaspimo dok Gospodin prolazi”, rekao je 7. kolovoza.

Papa je govorio o oslobađanju od brige i tjeskobe prije molitve Anđeoskoga pozdrava, marijanske molitve, s prozora s pogledom na Trg svetoga Petra.

„Ponekad se osjećamo zarobljenima osjećajem nepovjerenja i tjeskobe”, rekao je papa Franjo. „To je strah od neuspjeha, od toga da nas nitko neće uvažiti i voljeti, strah od toga da nećemo biti sposobni ostvariti svoje planove, od toga da nikada nećemo biti sretni, i od još mnogo toga.”

Strah nas, dodao je Papa, dovodi do „borbe da pronađemo rješenja, da pronađemo prostor u kojemu ćemo napredovati, da nakupljamo dobra i bogatstvo, da ostvarimo sigurnost – a kako završimo? Završimo živeći tjeskobno i neprestano se brinući.”

Papa Franjo uputio je slušatelje na evanđeoski odlomak toga dana, iz Evanđelja po Luki, u kojemu nas, rekao je Papa, „Isus uvjerava: ‘Ne bojte se’”.

„Pouzdajte se u Oca, koji vam želi dati sve što istinski trebate. On vam je već dao svojega Sina, svoje kraljevstvo, i on će vas uvijek pratiti svojom providnošću, brinući se za vas svakoga dana. Ne bojte se – to je sigurnost uz koju bi vaša srca trebala biti vezana”, rekao je papa Franjo.

Isus, rekao je Papa, pred svojim učenicima donosi dva temeljna poziva – da se ne boje, i da budu spremni.

„Nema potrebe brinuti se i uznemiravati, jer je naš život čvrsto u Božjim rukama”, rekao je. „No spoznaja da nas Gospodin s ljubavlju čuva ne daje nam pravo da utonemo u san, da se prepustimo lijenosti.”

„Upravo suprotno – moramo biti pažljivi, budni”, nastavio je. „Doista, ljubiti znači obratiti pozornost na drugoga, biti svjestan njegovih ili njezinih potreba, biti spreman slušati i dočekati s dobrodošlicom, biti spremnima.”

Budnost se također odnosi na našu odgovornost prema dobrima koja nam je Bog povjerio, rekao je, naglašavajući život, vjeru, obitelj, veze, posao, naš dom i stvoreni svijet.

„Toliko smo toga primili. Pokušajmo se zapitati – pazimo li na ovo nasljedstvo koje nam je Bog ostavio? Čuvamo li njegovu ljepotu, ili samo iskorištavamo stvari za sebe i za svoju trenutačnu ugodu?”, rekao je. „Moramo malo promisliti o tome. Jesmo li mi čuvari stvorenoga svijeta koji nam je dan?”

„Sveti Augustin rekao je: ‘Bojim se da Gospodin prolazi kraj mene, a ja to ne primjećujem’. Rekao je to u vezi sa spavanjem i time da ne primjećujemo da Gospodin prolazi pokraj nas”, rekao je papa Franjo.

„Neka nam Blažena Djevica Marija pomogne, ona koja je s dobrodošlicom dočekala Gospodinov dolazak, i velikodušno rekla „Evo me”.

Poslije molitve Anđeoskoga pozdrava, papa je rekao da mu je drago što su prvi brodovi natovareni pšenicom dobili dopuštenje da napuste ukrajinske luke po prvi put od kada je u veljači ove godine započeo rat.

„Taj korak pokazuje da je moguće razgovarati i doći do konkretnih rezultata za svačije dobro”, rekao je. „Dakle, ovaj događaj predstavlja i znak nade, i ja se ozbiljno nadam da će – nastavljanjem u tome smjeru – moći doći do kraja borbi, i da se može postići pravedan i trajan mir.”

Papa Franjo također je izrazio svoju žalost zbog poljskih hodočasnika koji su prošle subote poginuli ili su ozlijeđeni u prometnoj nesreći autobusa u Hrvatskoj.

 

 

Prijevod: Ana Naletilić

Izvor: Hannah Brockhaus / National Catholic Register