Glas za nerođene ponovno odjekuje Hercegovinom!

Posted by

Najčešći uzrok smrti u 2023. godini je namjerni POBAČAJ. Ubio je 44,6 milijuna ljudi.

 

U tišini koja obavija odluke o pobačaju, zastajemo s osjećajem težine, svjesni da svaki zvuk šutnje nosi teret gubitka neizrecive vrijednosti. Dok se po Europi donose zakoni koji legaliziraju ovaj čin, osjećamo dužnost progovoriti, osvijetliti tamu i osnažiti svijest o posljedicama takvih zakona. Francuska je tako napravila devastirajući potez uključivanjem pobačaja u svoj ustav, pod izlikom zaštite ženskih prava, prava koja nikada nisu bila ugrožena. Stopa pobačaja u Francuskoj već je gotovo jednaka onoj u Velikoj Britaniji, gdje su zakoni izrazito liberalni i gdje se može izvršiti pobačaj sve do trenutka rođenja.

Postoje i pozitivni primjeri zemalja gdje se broj pobačaja smanjuje poput Italije, Njemačke i Mađarske.

Nismo protiv prava žena, naprotiv, borimo se za prava svake žene da bude zaštićena i podržana u svim životnim okolnostima. Međutim, istovremeno se borimo i za one koji nemaju glasa, one koji ne mogu sami izraziti svoju patnju i koji se ne mogu obraniti – nerođene.

U 2023. smo suočeni s poražavajućim podacima: broj počinjenih pobačaja porastao je za 272, dosežući ukupno 7984 pobačaja samo u Hrvatskoj. No, svjesni smo da su stvarni brojevi vjerojatno znatno veći, jer se mnogi pobačaji izvode ilegalno, bez evidencije. U Bosni i Hercegovini nedostaje pouzdana statistika o pobačajima, ostavljajući nas u tami neznanja.

Papa Ivan Pavao II. je rekao: “Narod koji ubija svoju djecu nema budućnosti.” Borba za nerođene nije samo borba za život, već je i borba za žene, jer pobačaj ne donosi rješenje, već samo više patnje i tuge.

U 2023. godini, namjerni pobačaj je bio najčešći uzrok smrti, odnoseći 44,6 milijuna ljudskih života. Ovo je neizrecivo strašna statistika koja nas tjera da se suočimo s činjenicom da svaki pobačaj predstavlja gubitak jednog života, jednog ljudskog bića s neizrecivom vrijednošću.

Svaki pobačaj je gubitak koji nas podsjeća na duboku potrebu za promjenom, za stvaranjem društva gdje se život slavi i štiti u svakom obliku.

”Pobačaj je vrhunski oblik nepravde, jer se događa prema onima koji nemaju glasa, koji su nemoćni i nezaštićeni.” – sv. Majka Terezija

Plakati koje ćete moći vidjeti uz prometnice Hercegovine su suvremeni ‘glas koji viče u pustinji’, pustinji konformizma i nedostatka empatije za najmanje od najmanjih. Želimo vikati da se spase nevini životi. Želimo da naš vapaj probije Nebesa i zemlju, a posebice ljudska srca. Zlo i pakao se otvara nad čovjekom svaki put kada u svoje ruke uzme ulogu Boga. ‘Bit ćete kao Bog’, glasila je prva i najveća laž zbog koje je čovjek izbačen iz raja zemaljskog. Čovjek mora shvatiti da je čovjek, a da pitanja života i smrti pripadaju samo i jedino Stvoritelju. Kada čovjek poželi biti kao Bog, Zlo dobiva vlast nad čovjekom, a čovjek gubi Raj i odvaja se od svog najvećeg Dobra, Boga.

 

Sjetimo se i Kristovih riječi: ‘Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!‘ (Mt 25,40)

Zato ne šutimo, budimo glas onima koji glasa nemaju!