Kardinal Müller upozorava na ozbiljnu opasnost koja bi mogla dovesti do ‘kolektivnog samoubojstva’ čovječanstva

Posted by

Njemački kardinal Gerhard Müller, umirovljeni prefekt Kongregacije za nauk vjere, upozorio je na ozbiljnu opasnost koja bi mogla dovesti do “kolektivnog samoubojstva” čovječanstva.

„Kršćanstvo promiče civilizaciju života i izaziva kulturu antropološkog nihilizma, koji bi mogao završiti kolektivnim samoubojstvom čovječanstva. Ateizam je nihilizam. Njezin je plod smrt”, rekao je kardinal u govoru (izlaganju) na 14. Svjetskom kongresu obitelji koji se trenutno održava u Meksiku.

Müller je u svome govoru objasnio da „nihilizam, odnosno ‘osjećaj novog doba’ da je ‘sam Bog mrtav’, kako je zapisao filozof Hegel, može dovesti do osjećaja da nema ništa loše u tome da ljudski bitak čini sve što mu se sviđa, napose ako ne vjerujemo u božansku racionalnost i njegov bitak u kreaciji“.

U izlaganju pod naslovom „Čovjek stvoren na sliku i priliku Božju: manifest protiv antropološkog nihilizma” kardinal se osvrnuo na teze Nietzschea, “proroka post kršćanskog nihilizma” koji je navijestio “smrt Boga”; i povjesničara Yuvala Noaha Hararija, koji je „postao nešto poput gurua takozvanog trans humanizma”.

Umirovljeni nadbiskup objasnio je da bi „Hariri, kao povjesničar, trebao znati koliko brzo vizija božanskog nadčovjeka može postati đavolski neljudska. Prošlo stoljeće je to okrutno pokazalo. U zapadnoj i istočnoj Europi. Posebice u Njemačkoj i Rusiji”.

„Ako čovjek prestane biti stvorenje na sliku i priliku Trojedinog Boga, tone u antropološki nihilizam”, upozorio je kardinal Müller.

U svome se primjeru kardinal osvrnuo na ljude „koji su “pomladili“’ svoje lice ili druge dijelove tijela. „To više nije samo trend kod glumaca u Hollywoodu, nego i kod drugih jadnih stvorenja koja zaslužuju milost jer su pala — a da toga nisu svjesni — u antropološki nihilizam”.

„Antropološki nihilizam kao sredstvo do cilja koristi ponos stvorenja koja žele postati poput Boga“ (Post 3, 5) i želi za sebe uspostaviti razliku između dobra i zla, istinitog i lažnog”, rekao je kardinal.

Izvor motivacije za stvorenja, nastavio je njemački kardinal, „je slijepo ludilo bezbožnika, koji mijenjaju “slavu nepotkupljivog Boga“ za svoje ideološke slike koje su sami proizveli. Kada čovjek štuje stvorenje umjesto Stvoritelja, gubi slavu sinova Božjih”.

Kardinal je upozorio da je antropološki nihilizam „izrazito neprijateljski raspoložen prema životu”, budući da potiče čin „ubijanja djece u maternici kao ljudsko pravo i utilitaristički zahtjev takozvane ‘milosrdne smrti’ (eutanazije) za “iscrpljene“, to jest za ljudska bića koja više nisu prema njima upotrebljiva“.

„Ali pokvareni plodovi antropološkog nihilizma pokazuju se posebno u propitivanju braka između muškarca i žene, koji se vidi samo kao varijanta među brojnim mogućnostima seksualnog zadovoljstva s ciljem prepuštanja spolnoj ljubavi, ali bez cilja stvaranja djeteta kao ploda ljubavi“, nastavio je kardinal.

Tako se poriče smisao braka jer „je Stvoritelj blagoslovio muškarca i ženu tako da prenose, čuvaju i promiču život stvoren od Boga“.

Kardinal Müller se zatim osvrnuo na pitanje rodne ideologije, koja pravi lažnu razliku između biološkog spola i roda kao sociokulturnog konstrukta.

„Osim biološki dokazane činjenice da stvarna promjena spola nije moguća, fikcija o slobodnom odabiru spola je poricanje Božje volje za čovjeka. U tjelesnoj prirodi svako ljudsko biće postoji kao muškarac ili žena“, rekao je kardinal.

„Rodna ideologija, koja svakako spada pod antropološki nihilizam, lišava i muškarce i žene vlastitih mogućnosti”, istaknuo je kardinal Müller.

„Muškarac, zahvaljujući svojoj duhovnoj sklonosti i tjelesnoj predispoziciji, ima mogućnost postati snažan muž svojoj ženi i vjeran otac svojoj djeci. Ali ne može biti supruga ili majka drugoj osobi, a da ne izda svoje sebstvo”, rekao je kardinal.

Umirovljeni prefekt Kongregacije za nauk vjere rekao je da „nitko ne može reformirati ili osuvremeniti Kristov nauk, jer je on sam (svojim utjelovljenjem) donio revolucionarni novitet i suvremenost da obnovi i oživi čovjeka.”, kako je rekao sv. Irenej Lyonski, kojega je papa Franjo nedavno proglasio crkvenim naučiteljem.

„Antropološki nihilizam postaje stvarno opasan za Crkvu kada čak i katolički teolozi na ključnim pozicijama više ne pretpostavljaju činjenicu povijesno jedinstvene i nenadmašne Božje objave u Isusu Kristu, nego umjesto toga čine perverzni kompromis s post humanizmom, samo da bi Crkva “preživjela“ kao društvena organizacija u modernom svijetu bez Boga”, rekao je kardinal.

Za ovu “teologiju bez Boga“, dakle, „stvaranje i savez, utjelovljenje i žrtva Isusa na križu i njegovo tjelesno uskrsnuće smatraju se samo egzistencijalnim simbolima mita“.

„Kada bi kršćanstvo bilo samo zbirka različitih pogleda na nespoznatljivo božansko koje se proteže preko našeg teorijskog razumijevanja svijeta i praktičnog načina suočavanja s nepredviđenim okolnostima, onda ne bi bilo vrijedno boriti se, patiti i umrijeti za istinu o Kristu”, objasnio je kardinal Müller.

Njemački kardinal istaknuo je kako naša vjera u Boga i Oca Isusa Krista pobjeđuje kulturu smrti i antropološki nihilizam. Vjera nas otvara kulturi života u ljubavi Trojedinoga Boga jer smo oslobođeni ropstva prolaznih sloboda i možemo biti u slavi djece Božje”.

Izvor