Film “Žrtva Grabovice” u Širokom Brijegu

Posted by

U subotu, 23. rujna u 18h u kinu Borak, u Širokom Brijegu će biti održano prikazivanje filma ‘Žrtva Grabovice’.

Redatelj filma ‘Žrtva Grabovice’ je Matija Ricov, a glavni snimatelj i montažer Filip Tadić, koji su u odlučili promovirati žrtvu hrvatskog naroda u BiH, o kojoj se kaže Ricov malo zna, te je osjetio poziv da ta priča ne ostane skrivena.

Najstarija žrtva je Marko Marić koji je imao 87, a najmlađa Mladenka Zadro koja je imala nepune četiri godine. Od 33 ubijenih, njih 17 se još vodi kao nestalo, jer su vjerojatno bačeni u Neretvu, a od većine stradalih pronađeni su samo dijelovi tijela.

Prikazivanje filma traje 82 minute, a posvećen je žrtvama i njihovim obiteljima, kojim se želi utješiti obitelji, koje najviše boli nepravda, jer se za ovaj zločin po zapovjednoj odgovornosti, nije odgovaralo.

Matija Ricov dolazi iz molitvene zajednice Nanovo rođeni. To je karizmatska katolička molitvena zajednica iz naselja Botinec u Zagrebu te je nacionalni koordinator za mlade svih zajednica u Hrvatskoj u obnovi u Duhu Svetom.

U dokumentarcu su prikazana svjedočanstva preživjelih, ali i karte akcije Neretva 93, te zvučni zapisi razgovora koje je vodio nekadašnji načelnik Glavnog stožera Vrhovnog zapovjedništva general Sefer Halilović.

Ulaz je slobodan!