Europski sud presudio protiv mađarskog zakona usmjerenog protiv Sorosevog sveučilišta

Posted by

Budimpešta, 25. studenog 2020. – Europski sud za pravdu nedavno je presudio da su zakoni EU-a prekršeni onda kad je većina djelovanja Srednjoeuropskog sveučilišta (Central European University, CEU), kojeg je osnovao George Soros, izbačena iz Mađarske.

Mađarski zakon iz 2017., nazvan Lex-CEU, „ciljao je na dvojni pravni identitet CEU-a” i „zahtijevao je da strana sveučilišta moraju imati matično sveučilište u svojoj zemlji podrijetla”, prema BBC News.

Sveučilište je registrirano u saveznoj državi New York i u Mađarskoj. Nakon što je zakon usvojen, kampus u Budimpešti drastično je smanjen nakon što je CEU premjestio „više od 90 % svoje nastavne aktivnosti u posve novi kampus u Beču, uz trošak od 238 milijuna dolara”.

Mađarski premijer Viktor Orban već je dugo protivnik Georgea Sorosa i nazvao ga je „krupnim predatorom […] što pliva u mađarskim vodama”. Njegova vlada već godinama poduzima brojne mjere kako bi suzbila utjecaj više od 60 mađarskih nevladinih udruga koje financira Soroseva „Fondacija otvorenog društva” (Open Society Foundation, OSF).

Mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga na presudu je reagirala inzistirajući da će „Mađarska primijeniti presudu […] u skladu s interesima Mađara”. Varga je dodala da „nema potrebe za ‘sveučilištima’ iz poštanskih sandučića”.

Soros je nazvao presudu Europskog suda „pobjedom za temeljne vrijednosti Europske unije”.

No taj globalist i milijarder rekao je da se njegovo sveučilište „ne može vratiti u Mađarsku jer zakoni koji u njoj prevladavaju nisu u skladu sa zahtjevima akademske slobode”.

Soros je velikodušni financijer ljevičarskih pothvata po SAD-u i cijelom svijetu, uključujući pobačaj, eutanaziju, kontrolu stanovništva, istospolne „brakove”, transgenderizam i još mnogo toga.

Njegova Fondacija otvorenog društva troši gotovo milijardu dolara godišnje u stotinu različitih zemalja, uključujući 150 milijuna dolara za godišnje financiranje ljevičarskog „Američkog saveza za građanske slobode” (American Civil Liberties Union, ACLU), vodeću kompaniju u industriji pobačaja Planned Parenthood, i druge liberalne skupine. Uložio je 5,1 milijun dolara u „super PAC” posvećen financiranju skupina koje rade protiv ponovnog izbora Trumpa za predsjednika, i agresivni promicatelj Europske unije, koji troši novac u nadi da će tako utjecati na rezultate izbora u više europskih zemalja.

U siječnju je najavio osnivanje međunarodne mreže obrazovnih institucija, u svrhu promicanja svog tumačenja „demokratskih vrijednosti” i borbe protiv nacionalizma.

Ranije ove godine Soros je natuknuo da kriza oko koronavirusa probija put društvenim promjenama za koje se prije mislilo da su nemoguće, nazivajući je „najvećom krizom svog života”. Soros je preživio 2. svjetski rat.

Čak i prije nego što se pandemija razbuktala, shvatio je da se „nalazimo u revolucionarnom trenutku, kad je ono što je u normalnim vremenima bilo nemoguće ili čak nezamislivo postalo ne samo moguće, nego i vjerojatno apsolutno nužno”, rekao je.

U istom intervjuu Soros je također izrazio zabrinutost „oko opstanka Europske unije, jer je ona nepotpuna unija”.

 

Prijevod: Ana Naletilić

Izvor