EGZORCIST GOVORI O ,,ANNABELLE” TE MOĆI SOTONE

Posted by

Los Angeles, Kalifornija, 20. kolovoza 2017 / 03:48 (Nacionalni katolički registar)

-To  što djeca čitaju, što vide na zaslonu, može ih potaknuti na veću vjerodostojnost. Obratno, upozorava otac Robert, može ih odvesti u prljavi svijet okultnog, čak i otvoriti put za demonsko posjedovanje. Otac Robert ne pretjeruje. Svećenik  više od deset godina i iskusni egzorcist, prvenstveno zna neželjene posljedice kada djeca ili odrasli otvore vrata demonskoj aktivnosti. “Često”, kaže on, “započinje demonstracija”, jer djeca su znatiželjna nakon čitanja Harryja Pottera. Objašnjava da djeca žele neobične moći koje vide na zaslonu.

Jedan bivši sotonist kojeg je otac Robert osobno poznavao, čovjek koji se obratio, ostavio svoj prijašnji način  života te prionuo uz  katoličku vjeru, započeo je ”silazak” u sotonizam u dobi od devet ili deset godina, kada je počeo igrati igru ​​pod nazivom “Krvava Marija”. Od tog jednostavnog početka postupno se priključio  drugim ljudima koji su bili sotonisti.

Poštivanje povjerljivosti                                                                                                                     Važan dio službe oca Roberta je obučavanje drugih svećenika u vatikanskom službenom Institutu za egzorcizam u Americi. Iz cijele zemlje i širom svijeta, katolički svećenici dolaze u Institut kako bi naučili tajne ovog drevnog obreda, tako da i oni mogu istjerivati demone i zle duhove. Sam način rada u koju se uključio otac Robert i Institut je tako opasan da je zatražio da Nacionalni katolički registar ne objavljuje njegovo puno ime ili otkrije njegovo mjesto prebivališta.

“Katolički” horor film  

Imala sam priliku susresti se i razgovarati s ocem Robertom u nedavnoj pretpremijeri  najnovije produkcije užasa New Line Cinema, “Annabelle: Početak”, koja  se od  11. kolovoza prikazuje diljem zemlje.  Direktor David F. Sandberg, redatelj kratkog filma “Annabelle: Početak”, zapravo je nastavak na vrlo uspješno izdanje “Annabelle” iz 2014. godine – što je i sam predsklon kultnom favoritu “Prizivanje” 2013. i novijim “Prizivanje 2” (2016). Otac Robert ih je sve pogledao i složio se da je “Annabelle: Početak” uvelike vjerna učenjima Katoličke Crkve u pogledu opsjedanja i egzorcizma.

Samo pozivom –  sotona ide samo tamo gdje je pozvan                                               Otac Robert je objasnio da đavao  dolazi samo tamo gdje je pozvan. Govorio je o dva slučaja koje je  poznavao osobno, a to su dvije mlade žene. Ne shvaćajući težinu svoga zahtjeva, pozvale su “bilo koje duhovno biće” da im pomogne. Posljedica toga bila je ta da su imale simptome demonskog posjedanja i zahtijevale su  da se nad njima izvrši egzorcizam.

Pisci filma, napomenuo je otac Robert, učinili su svoju zadaću – shvatili su da je demon mogao ući u kuću lutkara Samuela Mullina i njegove žene Esther, samo ako je pozvan. U “Annabelle: Početak”, Esther i Samuel Mullins žale gubitak svoje voljene kćeri Bee. Miranda Otto, koja glumi majku Esther u filmu, objasnila je: ,,Poput većine roditelja, oni su bili uništeni. Ali, za razliku od većine, odlučili su da će učiniti sve da im se vrati… međutim, ništa od toga. Uglavnom su molili, pozivajući se na bilo kakvu pomoć koja bi im omogućila da ju vide ili osjete njezinu prisutnost na bilo koji način. Ali, time su izazvali određene duhove koji nisu onakvi kakve bi poželjeli da dođu u vaš dom.“

Dvanaest godina nakon tragične nesreće, žalosni roditelji traže utjehu tako što otvaraju svoj dom sestri Charlotte i nekolicini  djevojaka iz sirotišta koje se zatvorilo. Kad jedna od djevojaka proviri u ormar i vidi opsjednutu lutku, Annabelle, lutka usmjerava pogled na djevojke te se počinju događati užasne stvari.

Nekoliko  netočnosti                                                                                                                      Otac Robert i ja složili smo se da je “Annabelle: Početak” uglavnom vjerna katoličkom razumijevanju egzorcizma. Postojalo je, međutim, nekoliko prizora koji su nas pomalo začudili:

Sestra je čula ispovijed? –

Najznačajnija  scena u kojoj sestra Charlotte, koju igra talentirana Stephanie Sigman, sluša ispovijed jedne od svojih mlađih sestara. Međutim, postojale su razlike od redovne ispovijedi: sestra i mlada djevojka sjedile su okrenute leđima jedna drugoj, a ne u ispovjedaonici.  Koncept ispovijedi obavljen je kad je sestra Charlotte rekla: “Pa, za tvoju pokoru….” Osobito tijekom filma, otac Robert smatrao je nevjerojatnim činjenicu da bi se sestra ikada mogla staviti u taj položaj da obavlja sakramentalnu funkciju koja zahtijeva samo svećenika.

Sestra Charlotte nosila je suvremenu vjersku odjeću. – Na temelju stilova odjevanja, klasičnih automobila i viktorijanskog seoskog doma, čini se da je radnja “Annabelle: Početak” postavljena početkom 20. stoljeća. Međutim, sestra Charlotte nosi ono što se čini suvremenim vjerskim odijelom- suknja duga do koljena te  jednostavni veo koji otkriva njenu kosu. Kada sam pitao redatelja Davida Sandberga i glumice Stephanie Sigma(Sestra Charlotte) o tome tijekom našeg intervjua, oboje su se činili iznenađeni, objašnjavajući da su gledali fotografije časnih sestara u različitim odorama  i odabrali jednostavnu odjeću koja bi im olakšala ulogu.

Uklanjanje  opsjednutog objekta

– U “Annabelle: Početak “, dva svećenika dolaze u kuću da blagoslove lutku Annabelle i škrope je svetom vodom prije nego što je pričvršćena u ormaru obloženom Svetim Pismom. Dobro je što se događa, pomislio je otac Robert, ali on se  čvrsto držao mišljenja da egzorcist nikad neće ostaviti opsjednuti predmet netaknutim jer  će ga možda netko naći u budućnosti. “Vi biste skinuli kletvu s objekta”, objasnio je. “Možete ga spaliti ili ga razdvojiti; ali nekako će biti razriješeno. ”

Kao primjer opsjednutog predmeta, Otac Robert opisao je raspelo koji visi u njegovom uredu a koje je do temelja izgorilo tijekom egzorcizma. Vatra je prožimala tijelo i ostavljala samo ruke raspetoga  Krista. “Na njemu je bilo plastično tijelo”, objasnio je. “Križ je bio blagoslovljen. Stavljen je u sobu u koju je došla žena koja je prakticirala čarobnjaštvo u Meksiku. Usred noći križ se zapalio. Odbacio sam ga. Nikada ne bih dopustio nikome da se približi, jer bi se u budućnosti moglo upotrijebiti za nešto krivo.”

Scena sa strašilom i  tasmanijski vrag

Scenarij u kojem je zli duh opsjeo strašilo i premjestio ga iz njegovog prvobitnog položaja, činilo se nevjerojatnim, prema ocu Robertu. Slično tome, činilo mu se nevjerojatnim i kad je demon počeo rasti i postizati fizičku sličnost onoga što je nazvao “tasmanijskim đavlom”.

Samo pozivom!

U jednoj sceni dijete postaje opsjednuto kad se nađe u nazočnosti demona koji se očituje kao mala djevojčica. Otac Robert je odbacio ideju da se zli duh može nastaniti u tijelu djeteta koje je slučajno bilo u njegovoj nazočnosti jer, kako je ranije objasnio, zli duh će ući samo u osobu ako je pozvan.

 

Pet znakova opsjednuća

Otac Robert navodi pet znakova koji mogu ukazivati ​​na to da osoba pati od duhovnog napada:

  1. Skriveno  znanje. Ako osoba ima znanje koje on/ona ne bi smjeli/mogli imati, poput privatnih informacija koje poznaju samo neki ljudi, mogu signalizirati na opsjednuće ili posjednuće.
  2. Jezici. Opsjednuta osoba može biti u stanju govoriti na nepoznatom jeziku kojeg on/ona inače ne bi poznavao.
  3. Nadnaravna snaga. Otac Robert je izvijestio o jednom slučaju u kojem je mlada djevojčica, slabijih tjelesnih predispozicija, mogla baciti brojne dečke sa sebe koji su je pridržavali prilikom egzorcističke ritualne molitve.
  4. Ogromna averzija prema svetom. Osoba koja je opsjednuta, ne može gledati raspelo, niti dodirnuti krunicu koja je bila blagoslovljena. Otac Robert je znao za jednu ženu koja nije mogla biti u nazočnosti križa sv. Benedikta ili biti u nazočnosti Presvetog Sakramenta.
  5. Lebdenje u zraku. Otac Robert imao je osobno iskustvo o slučaju u Louisiani, u kojoj je osoba sjedila na stolici te, potaknuta zlim duhom, uspjela lebdjeti sa stolicom i nastaviti let  niz hodnik.

“Annabelle: Početak”, počela je s prikazivanjem u kinima diljem Amerike 11. kolovoza. Unatoč malim nedosljednostima koje je otac Robert primijetio, film poštuje vjeru. Film je odradio sjajan posao što se tiče izgradnje napetosti, te se ponavljaju  “strahovi”, ali nije ,,krvav” (kao većina horora), jer više ovisi o duhovnim i psihološkim posljedicama umjesto samog prolijevanja krvi. Vjerojatno će uživati ​​ široku distribucijui među ljubiteljima horora.

Izvor

Prijevod: Zdravka Hrkać