Zloupotreba polaganja ruku kroz bioenergijske masaže, a u cilju prenošenja okultne sile „reiki sustava“ preplavljuje Europu i Hrvatsku

Posted by

Samo u Njemačkoj otprilike 500 000 učitelja reikija izvodi „čudesna iscjeljenja“ polaganjem ruku.

Riječ „rei-ki“ znači „sveopća životna energija“. Kod „reikističkoga sustava“ radi se o staroj tibetskobudističkoj iscjeliteljskoj tehnici koju je japanski budist Sensei Mikaomi Usui (1865. – 1926.) primio u viđenju. Sam izvješćuje kako mu je neki svjetlosni lik obećao da će iscjeliteljsku silu za kojom je Usui dugo tragao prenijeti na nj ako mu se on posve preda. Ta je energija međutim tako moćna da ga može ubiti. Usui se odlučio riskirati život kako bi na dar dobio žuđenu sposobnost čudesnog iscjeljivanja. Istog časa pogodila ga je zraka svjetla u čelo. Nakon ovog viđenja Usui je bio sposoban iscjeljivati polaganjem ruku. Posvetio je 2000 učenika za učitelje reikija. Ti učitelji i njihovi učenici širili su i šire diljem svijeta okultnu „iscjeliteljsku silu reikija“ obredima posvećenja u nekoj vrsti posvetnog nasljedstva.

U Njemačkoj učitelji reikija nastoje ljude pridobiti obećanjem da će im na reikističkim seminarima i terapeutskim zasjedanjima prenijeti „božansku energiju“, „Isusovu iscjeliteljsku silu“, „životnu silu“, „kozmičku iscjeliteljsku energiju“ ili „sveopću životnu energiju“.

Da se polaganjem ruku učitelja reikija doista prenosi „energija“, potvrdili su egzorcisti na Međunarodnom skupu egzorcista u Rimu. Oni smatraju da se reikističkim postupcima mogu prenijeti demonski utjecaji, pa čak i opsjednutost, te zaključuju da je reikistička posveta jedan od najopasnijih obreda našega doba.

Sljedeća dva izvješća među brojnima sličnima iz moje savjetničke prakse svjedoče o tome:

„Prije otprilike devet godina muž i ja imali smo zdravstvenih problema. Jedna susjeda i jedna iscjeliteljica preporučile su nam reiki. Zbog obmane da ćemo ‚silama samoozdravljenja‘ probuđenima po reikiju steći utjecaj na svoje zdravlje nagovorila sam muža da sudjelujemo. Tako smo oboje uvedeni u prvi stupanj reikija. O ‚reikističkoj posveti’ ne volim više uopće govoriti.

Dali smo se uspavati polaganom reikističkom glazbom. No ubrzo je uslijedilo neugodno buđenje.

Moj se muž odjednom ozbiljno razbolio te nakon nekoliko dana pao u neku vrstu transa, koju mogu opisati samo ovako: Bio je poput zombija. Liječnik je dolazio više puta dnevno, ali nije mogao objasniti bolest. U toj teškoj situaciji, trećeg dana nazvala sam našeg učitelja reikija. Obećao je da će pomoći, i doista: nakon njegova obreda liječenja na daljinu moj je muž otvorio oči i opet je bio pri sebi. No zato su nastupile druge tegobe:

Od onoga dana kad je izliječen na daljinu moj muž više nije bio u stanju ništa raditi, bilo u vrtu, bilo u radionici, bilo u kući. Nijedan liječnik, nijedna bolnica, nitko mu nije mogao pomoći. Nemoguće je zapisati što smo sve pretrpjeli.

Naposljetku smo otišli egzorcistu i zamolili ga savjet i pomoć. Tek nakon brojnih egzorcizama moj je muž oslobođen.

Potom sam počela istraživati i razgovarala sam s mnogima koji su nakon reikističkoga posvećenja ili liječenja imali slične probleme kao i mi. U osobnim susretima, dopisivanju i telefonskim razgovorima doznala sam nevjerojatne stvari.

Iz vlastitoga iskustva mogu danas reći da budistička reikistička energija potječe od đavla. On obećava zdravlje i blagostanje, na što većina ljudi nasjeda.“

„Iz vlastitoga bolnog iskustva želim izričito upozoriti na pogibelj koja prijeti od učiteljâ reikija.

Nisam još bio kršten kad me je jedan učitelj reikija uveo u iscjeliteljsko umijeće i ‚posvetio‘. Reiki – tako tvrde – donosi tjelesno, emocionalno i duhovno zdravlje, čisti i od tjelesnih i od duševnih otrova, otpušta blokade i jača tijelo. Navodno je natkonfesionalan i nije u suprotnosti s vjerskim životom i inicijacijama. Na ta obećanja nasjedaju i mnogi vjernici.

Ubrzo nakon svojeg posvećenja u reiki mogao sam liječiti polaganjem ruku. Bio sam zadivljen time i silno ponosan, ali me je također obuzeo neki mučni nespokoj, te nisam nalazio mira. Nešto nije bilo u redu sa mnom. Počeo sam čitati vjerske knjige i povjerio sam se jednomu katoličkom svećeniku. To je bila sreća.

Nakon krštenja odjednom sam izgubio sposobnost liječenja, a stekao dubok mir, kojeg se više ne bih htio odreći.“

Polaganje ruku djelotvoran je znak kod dijeljenja sakramenata. Ako se zloupotrijebi, on postaje magija. „Katekizam Katoličke Crkve“ kaže o magiji: „Sva djela magije i čaranja, kojima bi se htjelo podložiti tajne moći i staviti ih u vlastitu službu te steći nadnaravnu moć nad bližnjim – pa bilo i zato da mu se pribavi zdravlje – teška su povreda kreposti bogoštovlja.“ (2117)

Apostol Pavao izričito opominje na „kozmičke sile“, jer su to sotonske moći: „Pazite da vas tko ne odvuče mudrovanjem i ispraznim zavaravanjem što se oslanja (…) na kozmička počela, a ne na KRISTA!“ (Kol 2,8)

Prof. Adelgunde Mertensacker