LGBT aktivisti ogorčeni dok Mađarska kreće u definiranju spola prema “biološkom spolu”

Posted by

LGBT aktivisti ogorčeni dok Mađarska kreće u definiranju spola prema “biološkom spolu”

Mađarska vlada predložila je zakonodavstvo kojim bi se spol definirao isključivo kao “biološki spol na temelju primarnih spolnih karakteristika i kromosoma”.

Mjera koju je predložila vladajuća stranka Fidesz ograničila bi identificiranje osoba u službenim dokumentima na njihov spol evidentiran pri rođenju – klasifikaciju koju bi tada bilo zakonski nemoguće promijeniti.

LGBT grupe i drugi su ogorčeni tim potezom, za koji kažu da je diskriminirajući, čime se zapravo dovodi do kraja razdoblja  u kojem je mađarska vlada građanima omogućila da odaberu željeni rodni identitet.

Srž problema sačinjeno je u  predloženoj zamjeni mađarske riječi nem, koja može značiti i „spol“ i „rod“, szuletei nem, što znači „spol pri rođenju“.

U pismu koje je potpisalo preko 60 europskih zastupnika, upućeno višim mađarskim ministrima, navedeno je da će, ako to bude doneseno, novi zakon dovesti do „povećane diskriminacije, uznemiravanja i nasilja, posebno zato što bi ih izrađivanje ili prezentacija javnih dokumenata mogle obvezati na privremeno otkrivanje svog rodnog identiteta„.

“Njegovim usvajanjem dodatno će se ograničiti osnovna prava i građanske slobode transrodnih i interseksualnih osoba u Mađarskoj”, nastavljeno je u pismu.

Human Rights Watch (nevladina organizacija koja se zauzima za zaštitu ljudskih prava), izjavila je da je to “napad na ranjivu manjinsku skupinu” i “pokazuje nepoštivanje prava transrodne zajednice” i ohrabrila institucije Europske unije da djeluju u blokiranju zakonodavstva.

“Kad vlade prisiljavaju trans ljude da nose dokumente koji se ne podudaraju sa njihovim identitetom i izgledom, svaka situacija kada se zahtijevaju dokumenti ili se provjeravaju, izgled je pomno pregledan, postaju zabrinuti i  prepuni potencijala za nasilje i ponižavanje”, nastavila je u izjavi HRW-a.

Mnogi od onih koji su kritični zbog predložene izmjene važećeg zakona smatraju da mađarski predsjednik Viktor Orbán nepošteno koristi dodatne ovlasti koje mu je predao parlament uslijed trenutnog zatvaranja pandemije koronavirusa.

“Viktor Orban koristi zdravstvenu krizu Covid-19 kao pokriće da bi pokrenuo diskriminatorno zakonodavstvo koje će biti pogubno za živote transrodnih osoba u Mađarskoj”, izjavila je za Independent Graeme Reid, direktor LGBT prava na HRW-u.

“Viktor Orbán i stranka Fidesz već su neko vrijeme protiv transrodnih ljudi”, rekla je “Amanda” Málovics, Mađarac, koji živi kao žena u Velikoj Britaniji.

“Oni vjeruju da je transrodna osoba – zajedno sa cijelom LGBT + zajednicom – nešto što ide u suprotnost s mađarskim kršćanskim društvom i krši temeljne vrijednosti (kao što djeca mogu imati samo heteroseksualne roditelje,)”, rekao je Malovics za Pink News.

 

Mađarski premijer, obiteljski, antiglobalistički mađarski premijer

Viktor Orbán, premijer Mađarske od 2010. godine, postao je kamen spoticanja za napredne snage, kako unutar svoje nacije, tako i u široj Europskoj uniji, koje Mađarsku žele odvojiti od kršćanskog identiteta.

“Kršćanstvo je posljednja nada Europe”, izjavio je Orbán u svom govoru o državi Nation 2018. i upozorio da su europske zemlje koje su potaknule migracije “otvorile put opadanju kršćanske kulture i napretku islama.”

Orbán je prethodno bio pod vatrom američke vlade i  predsjednikom Obamom, kao i Europskog parlamenta, zbog navodne diskriminacije homoseksualaca zbog mađarskog inzistiranja na definiranju braka “između muškarca i žene” i na to da ne rođena djeca imaju prava.

2019. Orbánova obiteljska vlada počela je nuditi bračnim parovima zajam od 10 milijuna forinti (oko 33.000 USD) koji se neće morati vratiti ako par ima troje djece.

Program je dio Orbanovog plana za poticanje rasta stanovništva u bivšoj komunističkoj naciji koja je godinama bilježila jedan od najnižih nataliteta u Europi.

Orbán se također suprotstavio uplitanju milijardera rođenog u Mađarskoj George Sorosa u politiku njegove nacije.

Nakon što je  razmotren u odboru, prijedlog zakona trebao bi biti predstavljen mađarskom parlamentu 5. svibnja. Komentatori se slažu da će on vjerojatno biti donešen.

Izvor