Mačevi svetog Mihaela

Posted by

Nadbiskup Carlo Maria Viganò na Veliku je subotu pozvao biskupe i svećenike cijelog svijeta na zajednički „egzorcizam protiv Sotone i otpalih anđela”, a sv. Mihael opet je zamahnuo svojim mačem dok se mnogi vjernici ponovno obraćaju njemu za zaštitu u ovo vrijeme sveopće pošasti.

Svećenici i narod talijanskoga grada Gargana zazvali su na Cvjetnicu sv. Mihaela arkanđela kako bi im pomogao u borbi protiv virusa iz Wuhana.

Poznati kip sv. Mihaela s visoko podignutim mačem nalazi se u svetištu Monte Sant’Angelo, kompleksu struktura izgrađenih oko pećine, koji je već stoljećima mjesto molitve i hodočašća.

Arkanđelov mač inače se vadi iz svog relikvijara i nosi u procesiji na blagdan sv. Mihaela (29. rujna), ali ove iznimne godine, kad je svijet pogođen bolešću, upravitelj svetišta izvadio je mač na Cvjetnicu i nosio ga u procesiji zajedno s Presvetim oltarskim sakramentom i relikvijom Svetoga križa Isusova (darom što ga je 1228. donio jedan križar) po brdovitom gradiću u jugoistočnoj Italiji.

Talijanske katoličke novine Il Timone opisale su događaj kao „stvar iznimnog učinka, u vjerskom i povijesnom smislu”.


„Kako bismo pronašli sličan događaj”, pišu novine, „moramo se vratiti gotovo 400 godina u prošlost, u 1656. godinu, kad je narod također preklinjao sv. Mihaela da im pomogne protiv širenja [druge] kuge.”

Neka ova naša molitva bude pjesma koja ide ravno do Boga. Tweet

Upravitelj svetišta o. Ladislao Sucky ovako je zazvao kneza nebeske vojske:

„Danas ga želimo zazvati jer su ga u prošlosti naši očevi tako zazivali na ovome mjestu u  raznim trenucima kušnje, prirodnih katastrofa, čak i kuge, i uvijek su nalazili pomoć. Njegov     zagovor donio je čudesno spasenje za Monte Sant’Angelo za vrijeme kuge iz 1656. godine.  Danas po njegovom zagovoru zazivamo Gospodina ne samo da spasi Monte Sant’Angelo,  nego i svu Italiju, sav Gargano i cijeli svijet od ove epidemije.”

Ley linija koja povezuje sedam svetišta svetog MihovilaGradonačelnik Gargana preklinjao je sv. Mihaela u ime svojih sugrađana: „Arkanđele Mihaele”, rekao je, „Gargano je grad koji pred tobom kleči na mojim koljenima, to je grad koji te gleda mojim očima, grad koji ti se danas moli mojim glasom. Prihvati ovu našu molitvu, svojim mačem obrani naš grad i našu zemlju od ove pandemije. Zaštiti ovaj narod danas kako si ga štitio 1656. godine. Daj mu snage da ostane ujedinjen pred ovom strašnom hitnom situacijom”, dodao je gradonačelnik. „Neka ova naša molitva bude pjesma koja ide ravno do Boga.”

Vjeruje se da se sv. Mihael više puta pojavljivao u tom planinskom gradiću, počevši krajem 400. godine, kad je jedan biskup isprva oklijevao povjerovati koga vidi, ali se nakon što je postio i molio uvjerio da su viđenja stvarna. Crkva-pećina izgrađena je po zahtjevu sv. Mihaela, i vjeruje se da je to jedina katolička bogomolja koju je posvetio sam arkanđeo, a nosi naslov Nebeske bazilike.

Prisutnost sv. Mihaela u Garganu se osjeća na još jedan snažan način: svetište Monte Sant’Angelo nalazi se u sredini tajanstvene ravne linije koja povezuje sedam svetih mjesta – sva posvećena tom arkanđelu – od Irske do Izraela.


Savršena ravna linija proteže se preko više od 2 000 kilometara, a prolazi kroz srce Europe. Prema tradiciji, taj „Mač sv. Mihaela” predstavlja udarac kojim je sv. Mihael đavla poslao u pakao.

Sedam svetih mjesta, svako sa svojom pričom o sv. Mihaelu, uključuje:

  • Skellig Michael u Irskoj, gdje se arkanđeo u 5. stoljeću ukazao sv. Patriku i pomogao mu istjerati zla stvorenja,
  • Saint Michael’s Mount (Planini sv. Mihaela) u Engleskoj, gdje se 495. godine ukazao skupini ribara,
  • Mont Saint Michel (Planini sv. Mihaela) u Francuskoj, gdje se u 8. stoljeću ukazao sv. Aubertu i rekao mu da sagradi crkvu na stijenama,
  • Sacra di San Michele (Svetište sv. Mihaela) blizu Torina, gdje se sv. Mihael u 5. i 6. stoljeću ukazivao Lovri Maioranu,
  • Svetište Monte Sant’Angelo u Garganu, gdje se sv. Mihael ukazivao i zagovarao narod više puta,
  • Samostan Panormitis Symiju, u Grčkoj, gdje se nalazi jedan od najvećih kipova sv. Mihaela na svijetu,
  • Samostan Stella Maris (Zvijezda mora) na gori Karmel u Izraelu, gdje je prema narodnoj legendi Mihael dao Iliji munju koju je oduzeo Sotoni.

Poziv nadbiskupa Viganòa biskupima i svećenicima cijelog svijeta „na borbu protiv zajedničkog neprijatelja cijelog čovječanstva” predstavlja i povratak sv. Mihaelu, svecu kojeg su mnogi vjernici zaboravili, a sada ga se sve više štuje.

„Još od prvih dana u Crkva se arkanđela štovalo kao branitelja Božjih prava, koji pomaže kršćanima da budu čvrsti i ustrajni u svojoj vjernosti Bogu u vremenima kušnje”, rekao je nadbiskup Viganò.

Za teška vremena borbe protiv virusa iz Wuhana – kad se čini da je „zajednički neprijatelj” pobijedio u mnogim bitkama – vjernici se obraćaju sv. Mihaelu za zaštitu, pripremajući se za pobjedu Uskrsa, razmišljajući o ovim riječima iz knjige Otkrivenja: „I nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat i anđeli njegovi, ali ne nadvlada. […]” (Otk 12,7-8)

 

Prijevod: Ana Naletilić

Izvor