Liječničko izvješće: ‘Nema medicinskih razloga za zabranu pričesti na jezik’

Posted by

Povodom kampanje koju su pokrenuli poljski vjernici pod geslom ‘STOP pričesti na ruku‘ (vidi jumbo plakat gore u kojem slika zaista govori tisuću riječi), prenosimo vijest iz Njemačke, gdje su nezavisni liječnici i specijalisti, dakle oni koje ne rade u službi države i njihove politike, dali osvrt na zabranu pričešćivanja na jezik, mjeru koju na žalost mnogi biskupi diljem zapadnog svijeta slijepo provode.

Skupina njemačkih liječnika napisala je izjavu u kojoj kažu da “ne postoje medicinski razlozi za zabranu pričesti na jezik”.

Dokument su napisali “liječnici iz različitih regija i različitih medicinskih specijalnosti”. Inicijativa je poduzeta, jer su njemački liječnici „smatrali kako će, nakon ukidanja zabrane primanja svete pričesti na jezik u Austriji, to biti dopušteno nakon kratkog odgađanja i u našoj zemlji. Ali budući da to nije bio slučaj, pokrenuli smo ovu inicijativu.”

Još u lipnju je čak 21 austrijski liječnik citirao stručno mišljenje profesora Filippa Maria Boscie, predsjednika Udruženja katoličkih liječnika Italije koji je u svibnju izjavio da je „pričest na jezik sigurnija od pričesti na ruku“. U svjetlu krize povezane s koronavirusom, mnogi su biskupi zabranili primanje pričesti na jezik, a ta je zabrana još uvijek na snazi. Dakle, vjernici su prisiljeni primiti svetu pričest na ruku.

Liječnici se, između ostalog, također oslanjaju na rad minhenskog virologa Michaela Roggendorfa koji radi na polju intervencije protiv koronavirusne krize.

Prema tim liječnicima, ruke pričesnika u crkvama također su prijenosnici virusa i bakterija jer dodiruju klupe dok sjede i kleče. Stoga se primanje svete pričesti na ruku „ne može smatrati sigurnom [higijenskom] alternativom“,

Ako za vrijeme podjele Svete pričesti svećenik dodirne jezik jednog od pričesnika, može dezinficirati ruke. Uz to, kad se otvore usta, veća je mogućnost da će pričesnik udahnuti, a ne izdahnuti, tako da raspršivanje kapljica nije toliko vjerojatno. Stoga, objašnjava izvještaj, Pričest na jezik sigurnija je od Pričesti na ruku, pogotovo kod položaja klečanja prilikom primanja Pričesti na jezik jer to stvara sigurniju udaljenost između svećenika i pričesnika.

Nadalje, liječnici također ističu da Švicarska nikada nije zabranila pričest na jezik i nikada nije doživjela nagli porast infekcija.

Što se tiče drugih bolesti, poput gripe i meningokoknih infekcija, liječnici navode da također postoji mali rizik od infekcije.

Liječnici se nadaju kako će “njihovom intervencijom prestati sukob savjesti među mnogim vjernicima i svećenicima te da kanonski uobičajeni oblik primanja pričesti više neće biti uskraćen.”

Prema priopćenju za medije, drugi su se liječnici već pridružili izvornoj skupini potpisnika.

Izvor