Intervju sa Katarinom Grgić, stručnjakinjom za prirodno planiranje obitelji i savjetnica za restorativno liječenje neplodnosti

Posted by

Draga Katarina, možete li nam reći nešto o sebi?
Odrasla sam u Tomislavgradu (tadašnjem Duvnu) a zbog brojne rodbine u Livnu s kojima smo dosta bliski volim reći da sam iz Duvna- Livna. Od 13. godine živim u Zagrebu. Imam supruga i 4 djece.
Po struci sam prvostupnica sestrinstva, a dodatno sam se educirala u inozemstvu u tzv. Creighton Model FertilityCare programu za FertilityCare stručnjaka. Prvenstveno se bavim edukacijom i promicanjem prirodnih metoda planiranja obitelji i suradnjom s liječnicima u dijagnostici i liječenju neplodnosti i spontanih pobačaja kako bi ozdravila plodnost i prirodno došlo do uspješne trudnoće.
U Zagrebu vodim centar Prirodna plodnost, a naša krovna organizacija zove se FertilityCare Hrvatska.

Kada i kako ste se počeli baviti fertility programom ?
To je zanimljiva životna okolnost. Kad sam bila pred kraj studija sestrinstva ostao mi je ispit iz psihijatrije i odluka o diplomskog radu. Kad sam došla na usmeni ispit kod poznatog hrvatskog psihijatra, profesor mi je predložio temu koju je čeznutljivo želio istražiti a vezana je za povezanost namjernih pobačaja s depresijom. Naime, primijetio je da su mnoge žene koje su dolazile na liječenje od depresije nekad počinile pobačaj. Temu sam rado prihvatila. Kako sam istraživanje provodila uz pomoć medicinske sestre zaposlene u Petrovoj bolnici, ta draga kolegica mi je predložila edukaciju za FertilityCare stručnjake koja se tad održavala u Irskoj. Kad sam pročitala o kakvom je programu riječ, oduševila sam se jer sam znala da to u našem zdravstvenom sustavu nedostaje. I tako je moj život krenuo u sasvim neplanirano smjeru. To je bilo 2004. godine.

Možete li nam reći nešto vise o samom programu ?
FertilityCare sustav (engl. Creighton Model FertilityCare™ System) je jedna od suvremenih metoda prirodnog planiranja obitelji razvijena oko 1980. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Creighton u Omahi, a začetnik joj je dr. Thomas Hilgers, porodničar i ginekolog. U Hrvatskoj nas je 5 aktivnih podučavatelja ove metode (3 u Zagrebu i 2 u Splitu). Radimo sa ženama i parovima iz cijele Hrvatske i drugih zemalja.
Suvremene metode prirodnog planiranja obitelji, kakav je i FertilityCare sustav (FCS), su znanstveno utemeljene i podrazumijevaju poznavanje vlastitog tijela i praćenje znakova koje nam ono daje. Važno je naglasiti da se one se uče uz pomoć educiranih podučavatelja koji pružaju znanje, podršku i usmjeravaju ženu/ par na putu otkrivanja i učenja o svojoj plodnosti. Odnedavno smo u Hrvatskoj krenuli s podučavanjem NeoFertility sustava praćenja ciklusa i liječenja kojeg je utemeljio dr. Phil Boyle iz Irske, dugogodišnji pomoćnik naših parova i liječnika. Ove dvije metode, kao i brojne druge koje su prisutne u svijetu udružene su u Institut za restorativnu reprodukcijsku medicinu (Institute for restorative reproductive medicine). Ta međunarodna organizacija uključuje brojne liječnike, znanstvenike i ostale stručnjake iz područja suvremenih metoda planiranja obitelji i restorativnog liječenja neplodnosti kako bi se svi međusobno podržavali, surađivali, istraživali te dijelili znanje i iskustvo. Taj Institut nam je također velika podrška.
Žene i parovi koji su zainteresirani za naš program prijavljuju se za uvodni susret putem obrasca na našoj web stranici. Nakon održanog uvodnog susreta dogovaraju se individualno edukacijski susreti. Edukacija ima svoj plan i program rada ali je također potpuno prilagođena svakoj pojedinoj ženi/ paru. Cilj edukacije je da polaznici budu sigurni u praćenje i pravi stručnjaci u razumijevanju svoje plodnosti. Znamo da se to nikako drugačije ne može naučiti i usvojiti nego uz dobro stručno vodstvo i podršku.
Parovi s problemom neplodnosti (muške ili ženske) prolaze također edukaciju te dijagnostičke postupke. Nakon 2-3 ciklusa se obično mogu prepoznati uzorci te parovi kreću s liječničkim konzultacijama i liječenjem. U Hrvatskoj parove šaljemo u Kliniku Sveti Duh, a neki parovi se odlučuju ne telemedicinsko liječenje preko liječnika iz inozemstva.

Koliko se program pokazao uspješan ?
Kontinuirano se radi na istraživanjima iz ovog područja te uskoro očekujemo rezultate jednog dugogodišnjeg istraživanja koje se provodilo u više zemalja svijeta.
Što se tiče učinkovitosti FertilityCare sustava, učinkovitost u odgađanju/ izbjegavanju trudnoće pokazala se 96,8% (istraživanje obavljeno u medicinskom časopisu Journal of Reproductive Medicine dostupno na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1479570/).
Kod prirodnog planiranja obitelji ključna je suradnja supružnika i neprestano naglašavamo koliko su muškarci bitni u cijelom procesu. Prihvaćajući ženin ritam plodnosti i prirodno planiranje obitelji, par sazrijeva zajedno i udruženo na jedan poseban način. Takav stil života ih još više približava i produbljuje njihovu vezu, a istraživanja su pokazala da su stope razvoda kod takvih parova vrlo niske.
U liječenju neplodnosti prosječno svaki drugi par dobije dijete (52% je očekivana stopa rođene djece za prosječnu dob žene 35 godinu i prosjek pokušavanja trudnoće 5 godina). Medicinski članak dostupan na sljedećoj poveznici: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18772291/.
Svaki 3. par koji nam dolazi a prethodno je bezuspješno prošao postupke izvantjelesne oplodnje rodi dijete (Medicinski članak dostupan na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6079215/)
Liječenje je također vrlo učinkovito kod parova koji imaju probleme sa spontanim pobačajima. Uspješnost liječenja je blizu 80% (rezultati istraživanja još nisu objavljeni). Prednost ovakvog programa kod problematike spontanih pobačaja je ta što nam ženin ciklus plodnosti daje puno više informacija i olakšava ciljano provođenje dijagnostike i terapije. Liječenje općenito uključuje istraživanje širokog spektra mogućih uzroka te samim time omogućava bolje razumijevanje problematike spontanih pobačaja.
Koliko se u fertility program javljaju parovi koji su se suočili s problemom neplodnosti ?
Većina parova nam se javlja upravo zbog problema neplodnosti.

Možete li nam reci nešto o prednostima fertility programa kao prirodnog liječenja neplodnosti u  odnosu na umjetnu oplodnju ?
Naš program imam sasvim drugačiji pristup u liječenju neplodnosti. Kao prvo, neplodnost se uzima kao kronični problem (što uglavnom i je) te polazimo od toga da se temeljito istraže uzroci. U obzir se uzima stil života i životne navike, stres, prehrana, nadomjesci prehrani- sve što može poboljšati općenito zdravlje poboljšava i samu plodnost. Liječenje ide za tim da se stvore dobri uvjeti za prirodnu i uspješnu trudnoću. To traje određeno vrijeme i to našim parovima dajemo do znanja odmah na početku.
Kao kod drugih metoda liječenje neplodnosti, i naše liječenje uključuje hormonalnu terapiju koja je potrebna da uravnoteži ovulaciju i hormone kako bi oni bili na razini normalne plodnosti. Stoga je ovo liječenje puno sigurnije za majke i djecu jer ne nosi povećanu stopu blizanačkih trudnoća i većina djece se rodi u terminu.
Za sam par liječenje daje puno bolje razumijevanje njihovog problema s plodnošću i bolje praćenje učinka liječenja-  i oni imaju izvjestan uvid nad onim što se događa. Osim što puno više razumiju svoje stanje, većina njih se uz promjenu stila života i određene preporuke osjeća puno bolje.

Smatrate li da se premalo zna o prirodnim metodama liječenja neplodnosti ?
Definitivno se premalo zna o ovim metodama i gotovi svi parovi se prebrzo upućuju na medicinski pomognutu oplodnju. Razlog za to je najvjerojatnije taj jer edukacija zdravstvenih djelatnika i njihovo stručno usavršavanje ne uključuje gotovo nikakve informacije o ovim metodama. To je velika šteta. Često o tome svjedoče liječnici i drugi koji se ovim bave profesionalno ili su bili samo naši klijenti- nevjerojatno im je da s ovim metodama nisu ranije bili upoznati.
U cijelom svijetu postoje nastojanja i organizacije koje u sklopu studija medicine i sestrinstva nude edukaciju o prirodnom planiranju obitelji, a na nekim fakultetima su oni izborni predmeti. Dosta pojedinaca i organizacija nudi ovakve edukacije djeci i mladima. Dosta toga se radi, ali još uvijek premalo s obzirom na sve što nas danas okružuje i što nam se nameće.
Također, usvajanje vrijednosti koje prirodno planiranje obitelji nudi je nešto što se treba prenositi generacijski u obitelji, a bilo bi idealno i da se uključi školski sustav. Osnovne vrijednosti koje se tu prožimaju su poštivanje ljudskog života od začeća, prihvaćanje tajne i neprocjenjivosti dara života, prihvaćanje i poštivanje vlastite i tuđe spolnosti i plodnosti i brojne druge bitne za zdrav život pojedinca u obitelji i društvu.

Kao inicijator fertility programa, možete li napraviti jednu poveznicu između medicinskog djela liječenja neplodnosti i duhovnog pristupa neplodnosti kao takvoj  ?
Čovjek je spoj duha, duše i tijela. Znamo da jedno bez drugog ne može i sve troje se prožimaju. Iako nismo psiholozi niti duhovnici, ljudima se trudimo pristupiti cjelovito i obuhvatiti sva ta područja. S njima provedemo dugo vremena, a najveća vrijednost za njih kao par je kad dolaze zajedno na naše susrete jer se tada znaju otvoriti razne teme, neke za njih nove i bolne. Neplodnost je za većinu ljudi (čak bih rekla za sve ljude koji se s tim susreću) i jedan veliki duhovni izazov. Svi smo mi svoj život zamišljali s određenim našim planovima, a za neke ljude su djeca smisao života. To zna biti posebno teško i parovi znaju prolaziti svakojake faze. U neplodnost je uključeno dvoje- u odluke je uključeno dvoje, u radosti i stresove je uključeno dvoje; u teške dijagnoze je uključeno dvoje. Nekad je to lakše jer jedno drugo krijepi i diže, a nekad je izuzetno teško ako imaju drugačije stavove o svom problemu ili o metodama liječenja.
Koliko možemo nastojimo našim parovima pomoći ili ih barem uputiti nekome tko bi to mogao.

Možete li poručiti nešto parovima koji se bore s neplodnošću ?
Smatra se da 1 od 6 parova ima problem neplodnosti, no većina njih ipak dobije svoje potomstvo nakon nekog vremena. Želim im poručiti da budu hrabri i ustrajni poštivajući tajnu dara života i svoga križa i da imaju vjere. Mnogima od parova s kojima sam radila se divim na tome, na njihovoj ustrajnosti i vjernosti unatoč svim pritiscima obitelji i okoline. Neplodnost je izuzetno teška i bolna, ruši cijeli naš svijet. Ako zaista vjerujemo, znamo da se sve događa s razlogom, ali ne kao neka kazna nego kao nešto što će donijeti svoje plodove. Ako vjerujemo i pouzdajemo se u Boga, onda to povjerenje treba ići do kraja- jer On zna zašto i čemu to vodi a mi se tome trebamo prepustiti. Prepustiti se znači otvoriti srce i ruke za sve što ćemo po tom našem teškom križu dobiti. Ako se zatvorimo samo u svoj problem i ne gledamo dalje od njega, život i svi plodovi proći će mimo nas. Nadam se da će na našim područjima biti više stručnjaka koji će nuditi i promovirati suvremene metode prirodnog planiranja obitelji i restorativnog liječenja neplodnosti kako bi informacije o njima došle do svih kojima trebaju.

Više o fertility programu u prilogu-dodat link http://www.fertilitycare.hr/