Hodočašće u Svetu zemlju 2024.

Od 23.4. do 30.4. travnja 2024.

PROGRAM HODOČAŠĆA U IZRAEL

 

1.dan, utorak, 23. 4.: Zagreb – Tel Aviv 

Okupljanje hodočasnika u zagrebačkoj zračnoj luci Dr. Franjo Tuđman oko 17,15 sati. Detaljan  pregled putnika i stvari te kratki razgovor sa svakim putnikom. Polijetanje u Tel Aviv u 20,15 sati izravnim letom izraelske kompanije Sun Dor (Broj leta:…..). Dolazak oko 23,30 sati po lokalnomu vremenu. Oko jedan sat vremena trebat će nam za carinsku kontrolu i dok dođemo do svoga autobusa (autobus će imati posebnu oznaku…). Nastavak putovanja autobusom u Jeruzalem. Smještaj u pansion. Hladna večera. Noćenje.

2.dan, srijeda, 24. 4.: Betlehem – Pastirska polja  

Nakon kasnog doručka (oko 9,30) polazimo iz hotela u 10,00 sati. Slijedi razgledanje Isusovog rodnog mjesta Betlehema. Tu ćemo posjetiti najstariju crkvu na svijetu, Crkvu Isusova rođenja i u njoj u …  sati slaviti Sv. Misu. Posjetit ćemo špilju Kristova rođenja, odakle se svake godine prenosi božićna polnoćka diljem svijeta. Razgledat ćemo        Samostan sv. Katarine i Špilju sv. Jeronima, Dalmatinca, koji je tu prvi u povijesti preveo Bibliju na latinski jezik – Vulgata. Zatim se vozimo do Pastirskih polja… Povratak u Jeruzalem. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

 P.s. Točno vrijeme svih Sv. Misa na svim mjestima moguće je ugovoriti tek mjesec dana prije polaska.
Zbog toga se redoslijed razgledanja svetih mjesta prilagođava našim mogućnostima. 

 3.dan, četvrtak, 25. 4.: Jerusalem 

Nakon doručka, vozimo se u razgledanje vrha Maslinske gore. Posjećujemo mjesto Uzašašća (danas džamija), posjetiti ćemo Crkvu Isusova plača, Getsemanski vrt, Baziliku agonije, gdje imamo namjeru slaviti Sv. Misu u…   sati. Zatim posjećujemo Crkvu Uznesenja Marijina (naziva se i Crkvom Marijina groba, jer je tu Marija ležala u grobu prije nego je uznesena na Nebo). 

Poslije podne obići ćemo crkvu Isusova groba, popeti se na Kalvariju, ući u Isusov grob, dotaknuti Ploču pomazanja i negdje u crkvi Isusova groba sabrano se pomoliti (obvezatno čekanje u redu!). U 17.00 sati sudjelujemo u tradicionalnoj molitvenoj procesiji unutar bazilike koju predvode oci franjevci. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

 4.dan, petak, 26. 4.: Jeruzalem – Ein Karin – Slobodno vrijeme

Put Križa od dvora Pilatova do Golgote u 5.30. Sveta Misa na Golgoti u 7.00 sati. Doručak. Nakon doručka, vozimo se u Ein Karin, mjesto rodenja sv. Ivana Krstitelja. Iza podne slobodno vrijeme za kupovinu, molitvu u crkvi Kristova Groba, itd. Odmor. U 17.00 sati, tko želi, sudjelujemo u tradicionalnoj molitvenoj procesiji unutar bazilike koju predvode oci franjevci. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

5.dan, subota, 27. 4.: Jeruzalem 

Sv. Misa na Kalvariji u 6.00, u crkvi Kristova Uskrsnuća. Doručak.

Nakon doručka, slijedi nam obilazak Sionske gore, Davidova grob, Dvorane posljednje večere, Crkve Usnuća Marijina (Sionska gora). Zatim obilazimo Crkva sv. Petra in Gallicantu ili Crkvu Petrova zatajenja (gdje je Petar tri puta zatajio Krista). 

Slobodno vrijeme za molitvu ili kupovinu ili u 17.00 sati procesija u crkvi Kristova groba. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

6.dan, nedjelja, 28. 4. Jerihon – Galilejsko jezero – Kafarnaum – Nazaret

Ustajanje… Doručak… Nakon doručka slijedi uzimanje stvari, ulazak u bus i vozimo se prema Galileji. Obilazimo sveta mjesta oko Galilejskog jezera: Tagbu, Kafarnaum, Goru Blaženstava… Na Gori Blaženstava  slavimo Sv.  Misu u … sati. Nastavljamo vožnju do Nazareta. Smještamo se Hotel… Večera… Noćenje.

 7.dan, ponedjeljak, 29. 4. Nazaret – Kana Galilejska – Brdo Tabor – Nazaret 

Ustajanje… Doručak…  Najprije posjet Bazilici Naviještenja tu slavimo Sv. Misu u … sati. Posjećujemo Crkvu sv. Josipa i Crkvu Marijina izvora. Zatim se vozimo u Kanu Galilejsku gdje ćemo obići Crkvu svadbe (obnova bračnih obećanja). Nastavak puta vodi nas do Gore preobraženja Tabor (vozimo se taksijem do vrha i nazad), posjećujemo Crkvu Preobraženja uz prekrasan panoramski pogled na okolna područja. Povratak u hotel. Večera… Noćenje.

8.dan, utorak, 30. 4.:  Nazaret – Haifa – Tel Aviv – Zagreb

Ustajemo i doručak po dogovoru. Napuštamo hotel u Nazaretu… Put nas vodi u Haifu, lijepi sredozemni lučki grad na padinama gore Karmel. Obilazak crkve Stella Maris i Ilijine špilje. Put nas potom vodi uzduž obale Sredozemnoga mora, pokraj Cezareje do Tel Aviva. Panoramski obilazak Tel Aviva, modernog i dinamičnog grada. U zračnoj luci moramo biti 3 sata prije polijetanja, tj. u 13,30 sati. U Zagreb polijećemo u 16,30 sati (Sun Dor; LY5182/2), a u Zagrebu smo u oko 19,25 sati po lokalnom vremenu.

 

Važna napomena:

 • Zrakoplovna kompanija Sun Dor, jer je čarter-let, pridržava sebi pravo promijeniti satnicu odlaska i povratka. Točno vrijeme saznat ćemo na vrijeme i svatko će biti osobno obaviješten.
 • Sve destinacije u Programu su sigurne, te se ne treba bojati nemira ili bilo kakvih opasnosti.

 

Cijena :

Cijena je 1490 do 1550 Eura. (Konačnu cijenu ćemo znati u 11 mj. kada se objavi cijena avionskih karata.)
Cijena je kalkulirana na bazi broja osoba koje dijele dvokrevetne sobe i koriste isti autobus. Doplata za jednokrevetnu sobu je: 
350 Eura.    

                                                   

Kod prijave (v. Prijavnicu) svaki je putnik dužan pribaviti i organizatoru hodočašća staviti na raspolaganje: osobne podatke (mjesto, datum i godinu rođenja), točnu adresu stanovanja, fiksni i mobilni telefon (ako ga posjeduje), e-adresu (ako je ima), broj hrvatske putovnice, datum izdavanja (putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci od početka hodočašća) i OIB.

POSEBNA NAPOMENA:

 • U slučaju odustajanja od hodočašća 60 dana prije polaska, organizator Vam vraća sav novac, osim kupljene avionske karte.
 • Ako si hodočasnik pravodobno pronađe odgovarajuću zamjenu, a to znači barem 20 dana prije polaska, vraća se sav novac. 
 • U vremenu kraćem od 8 dana prije polaska zadržava se 100% uplata.

Hodočasnici slijede dinamiku skupine, koja je prvenstveno hodočasničkoga karaktera. Stoga je potrebno i duhovno se pripremiti na put i biti ispovjeđen (ukoliko ispunjavate uvjete za valjanu ispovijed), kako bismo mogli vjernički sudjelovati u misnim slavljima.

 

Sveta Zemlja je Peto evanđelje – tako ju je nazvao Ernest Renan – jer daje ne samo bolje nego i nenadomjestivo razumijevanje Svetoga pisma. Zato molim hodočasnike da, uz ostalo tijekom pripreme, svakako pročitaju četiri evanđelja. 

 

Plan boravka u Izraelu 2024. god.

Plan smještaja: 

U Judeji je smještaj u starom gradu Jeruzalemu, a u Galileji u Nazaretu. Polupansionski smještaj i obroci: doručak i večera, počevši od večere na dan dolaska koja je hladna večera i završava doručkom.

Plan obroka :

Polupansionski smještaj u hotelima ili pansionima (doručak i večera).

Transferi : 

Prevozimo se autobusom klimatiziranim turističke klase. Autobus do maksimalno 60 sjedala.

 

Cijena uključuje slijedeće :

 • aviokartu na liniji ZAG-TLV-ZAG – izraelskom aviokompanijom Sun d’Or
 • aerodromske pristojbe
 • 7 noćenja na bazi polupansiona
 • 5 noćnja u starom gradu Jeruzalemu
 • 2 noćenja na obali Galilejskog jezera
 • vodič
 • slušalice
 • svećeničku pratnju
 • putničko zdravstveno osiguranja
 • sve ulaznice koje su navedene u programu
 • napojnice za vozača i hotele i usluge lokalog vodiča
 • sve transfere prema predloženom programu

 

Ulaznice prema slijedećoj specifikaciji:

 • vožnja taxijima na Gora Tabor
 • Kafarnaum
 • Tabha
 • Gora Blaženstava
 • Bit Hesda /St. Anna
 • crkva in Galicantu
 • parking autobusa

 

CIJENA NE UKLJUČUJE 

Prijevoz do Međunarodne zračne luke Zagreb – Franjo Tuđman pri dolasku.

Prijevoz od Međunarodne zračne luke Zagreb – Franjo Tuđman pri povratku.

Svi osobni troškovi.

 

Carinske formalnosti: Svi predmeti namijenjeni za vaše osobne potrebe oslobođeni su carine. Vrjednije fotoaparate i kamere (više od 200 dolara) treba prijaviti na izlasku iz BiH/RH. 

Putna prtljaga: U zrakoplov je dopušteno unijeti samo jedan komad prtljage i to onaj koji odgovara propisanim mjerama (da može stati u pretinac iznad sjedala putnika; težine do sedam kg). U ručnoj se prtljazi ne smiju nalaziti oštri predmeti (nožić, turpijice za nokte, škarice…). Sve ostalo (sve vrste tekućina, krema pa i veće paste za zube) treba staviti u veliki kovčeg koji se predaje u zrakoplov (težine do 20 kg).

Novac: izraelska novčana jedinica je šekel. Postoje papirnate novčanice od 20, 50, 100 i 200 šekela i kovanice od 1, 5, i 10 šekela. U opticaju je i američki dolar ($). Novac se može mijenjati u bilo kojoj banci ili u mjenjačnicama kojih ima u svim većim naseljima i gradovima. U većim trgovinama i hotelima primaju se i kreditne kartice – Visa, MasterCard, Diners, American. Sve se može platiti dolarima, osim što valja imati malo sitniša za WC, pogotovo ako treba ubaciti novčić u automat.

Klima: temperatura u Izraelu u rujnu slična je temperaturi u Hrvatskoj u kolovozu. Budući da postoje tri klimatske zone: sredozemna (zapadna obala), planinska (Jeruzalem i okolna brda) te topla (rijeka Jordan, Mrtvo more, pustinja Negev), klima je različita, no općenito se može reći da je suha i ugodna.

Odjeća i obuća: treba biti pogodna za duža stajanja i šetnje. Potrebno je imati odjeću dugih rukava i nogavica za obilazak svetih mjesta. Za večernje sate treba svakako ponijeti topliju odjeću dok je za dnevno razgledanje dovoljna laganija i prozračnija odjeća.

Vrijeme: službeno izraelsko vrijeme u odnosu na Hrvatsku iznosi +1 sat (Izrael prelazi na ljetno računanje vremena, ali se nalazi u drugoj vremenskoj zoni, koja je jedan sat ispred naše.)

Izraelski tjedan: izraelski radni tjedan traje od nedjelje do četvrtka, a vikend je u petak i subotu. Većina trgovina koje su otvorene petkom zatvaraju se rano popodne prije početka židovskoga šabata koji počinje zalaskom sunca i traje do poslije izlaska sunca u subotu. Nakon zalaska sunca u subotu navečer sve ponovno oživi i velik broj trgovina radi od prestanka šabata do 23 sata.

Taksi: svi taksiji u Izraelu moraju imati ugrađen taksimetar koji mora biti uključen za sve lokalne vožnje. Vozila su bijele boje sa žutim znakom „Taxi” i brojem dozvole sa strane.

Napojnice: uobičajena stvar u Izraelu, a iznose oko 10%.

Električna struja: napon struje u Izraelu iznosi 220 V/50 Hz. Većina utičnica u Izraelu ima tri pola pa se hodočasnicima savjetuje da sa sobom ponesu adaptere. Međutim, europski sustav odgovara izraelskim utičnicama.

GSM telefoniranje: naši GMS operateri imaju ugovore s lokalnim kompanijama Orange i Cellcom. Cijena minute poziva prema HR i BiH iznosi oko 2,50 € od 8 do 20 sati, noću oko 2 €, dok je cijena SMS poruke oko 0,50 €. Telefoniranje iz soba je preskupo.

Milostinja i prilozi za crkve: običaj je da u crkvama u kojima slavimo svetu Misu damo mali prilog za crkvu ili milostinju. U ostalim je crkvama dobro ubaciti koji novčić u kase za održavanje svetih mjesta (kršćana je u Svetoj zemlji jako malo, a većinu svetih mjesta već stoljećima čuvaju franjevci).

Slikanje i snimanje: na većini lokaliteta je dopušteno, ali ako negdje nije, bit ćete obaviješteni. Zabranjeno je fotografiranje vojnih i policijskih objekata.

Novac, dokumenti i vrijedne stvari: u sobama u hotelu nemojte ostavljati ništa vrijedno. Koristite sefove na recepciji hotela. Novac i putovnicu uvijek imati sa sobom.

Kupovanje suvenira: na svakom mjestu koje posjećujemo može se nabaviti nešto što je karakteristično za to mjesto.