Ponovno potvrđeno pravo na primanje svete Pričesti na jezik

Posted by

DETROIT – Cijenjeni američki biskup uključio se u raspravu među crkvenim dužnosnicima sukobljenima usred pandemije oko toga kako primati svetu Pričest.

Biskup Joseph Strickland (Tyler, Teksas) ponovno je potvrdio pravo vjernika da primaju svetu Pričest na jezik, govoreći za Church Militant: „Pričest na ruku ili na jezik mogućnosti su za vjernike koje se ne mogu ograničavati.”

No mnogi su američki biskupi počeli objavljivati izjave kojima zabranjuju svetu Pričest na jezik – navodno s koronavirusom na umu.

No prema biskupu, „odavanje poštovanja je najbolji način kako osigurati da se virus ne proširi”. Biskup Strickland tako je ponudio rješenje za zdravstveni rizik poštujući crkveni nauk.

„Iskreno, kao svećenik koji 35 godina udjeljuje Pričest, ako ne iskazujete poštovanje prema Sakramentu i niste pažljivi, virus koji se prenosi kontaktom između osoba može se prenijeti svakom metodom primanja Pričesti”, dodao je.

Stav biskupa Stricklanda sličan je stavu Alexandera Samplea, nadbiskupa Portlanda, koji je u ožujku objavio izjavu kojom je potvrdio da katolici uvijek imaju pravo primati svetu Pričest na jezik.

Pričest na ruku ili na jezik mogućnosti su za vjernike koje se ne mogu ograničavati. Tweet

Portlandski nadbiskup rezonira da Pričest na jezik ili u ruku predstavlja jednak zdravstveni rizik, podupirući svoju poziciju savjetovanjem s liječnicima, od kojih je jedan specijalist za imunologiju savezne države Oregon.

Gvinejski kardinal Robert Sarah, predstojnik Kongregacije za božansko bogoštovlje i disciplinu sakramenata iznio je svoj pravovjerni stav o toj temi jednostavno izjavljujući u nedavnom razgovoru: „U Crkvi već postoji pravilo, i ono se mora poštovati: vjernici su slobodni primati Pričest u usta ili na ruku.”

No katoličke su vjernike zbunili prelati koji se zalažu za ograničavanje primanja Pričesti isključivo na ruku.

Na primjer, biskup Fort Wortha Michael Olson je 29. travnja zapovjedioda svećenici sada smiju Presveti sakrament stavljati vjernicima samo na ruku.

„Tražim da se časni običaj primanja svete Pričesti na jezik ne prakticira za vrijeme pandemije”, odredio je Olson.

Biskup Michael Olson je 29. travnja zapovjedio je da svećenici sada smiju Presveti sakrament stavljati vjernicima samo na ruku. Tweet

A čikaški kardinal Blase Cupich pokazao je svoju preferenciju politike primanja isključivo na ruku govoreći svojim svećenicima: „Svaki pojedinac mora paziti kako je god moguće da trenutno prima svetu pričest s poštovanjem, na ruku.”

No crkveni je nauk u ovome nedvosmislen, i biskup Strickland to potvrđuje govoreći: „Zabrana primanja Pričesti na jezik je u kanonskom smislu neutemeljena.”

Službeni priručnik s uputama o slavljenju svete Mise, Redemptionis Sacramentum, navodi da „svatko od vjernika uvijek ima pravo primati svetu Pričest na jezik, prema svom izboru” (§ 92).

Priručnik je 2004. objavila Kongregacija za božansko bogoštovlje (CDW), i on slijedi encikliku sv. pape Ivana Pavla II. iz 2003. godine Ecclesia de Eucharistia, u kojoj je pozivao na donošenje uputa o liturgijskim normama.

Usto, prije nekoliko dana, 28. travnja, Američka biskupska konferencija (USCCB) objavila je smjernice u kojima informira američke svećenike da je sigurno dijeliti svetu Pričest na jezik, ustvrđujući da ta praksa ne predstavlja nikakav „nerazumni rizik”.

Duhovni preduvjeti za primanje svete Pričesti nisu uključeni u izvješće USCCB-a. Na primjer, samo praktični katolici koji su u stanju milosti smiju primiti svetu Pričest. Oni koji nisu u stanju milosti moraju se prvo pomiriti s Bogom i Crkvom u sakramentu ispovijedi prije nego pristupe svetoj Pričesti.

Katolička Crkva naučava da Euharistija nije simbol, nego stvarno Tijelo, Krv, Duša i Božanstvo Isusa Krista, i da ona zahtijeva primanje s krajnjim poštovanjem, što biskup Strickland posebno naglašava: „Poštovanje je ključno, i mislim da je to u ovom trenutku najvažnije u našoj podijeljenoj Crkvi.”

Izvor