Papa predložio progresivne kandidate za konzervativnu švicarsku biskupiju, katedralni kaptol odbilo svu trojicu

Posted by

Švicarska, 23. studenog 2020. (LifeSiteNews) – U povijesnom potezu, dvadeset i dvojica katedralnih kanonika pozvana na izbor novog biskupa biskupije Chur u švicarskom Grisonsu s većinom su odbila popis trojice kandidata za novoga biskupa. Chur je tradicionalno posljednja konzervativna biskupija među vrlo liberalnim švicarskim biskupijama. Na Papinom popisu bila su trojica očito progresivnih kandidata, a katedralni kaptol ih je sve odbio.

Posljednji biskup Chura, Vitus Huonder, bio je poznat po vrlo oštrom stavu protiv pobačaja i pripuštanja razvedenih i ponovno vjenčanih na sv. Pričest. U veljači 2017. objavio je smjernice o braku, potvrđujući tako nepromijenjeni nauk Crkve, koji se protivi pričesti za razvedene i ponovno vjenčane parove. Huonder je također ponovio odbijanje kontracepcije iz enciklike Humanae Vitae. Od Huonderovog umirovljenja prije godinu i pol biskupija je ostala bez biskupa, budući da je u liberalnoj Švicarskoj prisutno mnogo sila koje žele novog, liberalnog biskupa, koji bi bio manje „kontroverzan” i prilagodljiviji duhu vremena.

Prema dobro informiranim izvorima u Švicarskoj, neki liberalni švicarski biskupi – među njima i biskupi Basela, St. Gallena, i opat samostana Einsiedeln – uspjeli su uvjeriti papu Franju da odabere trojicu kandidata, od kojih dvojica uopće nisu iz Chura. Prema narodu Chura, na taj se Papin potez gleda kao na „pokušaj nasilnog preuzimanja” od strane progresivnih sila u Katoličkoj Crkvi.

Biskupija Chur bila je jedina švicarska biskupija koja je štitila vjerne katolike, i koja je čak promicala apostolat posvećen tradicionalnoj latinskoj misi, a koji je predvodio član Svećeničkog bratstva sv. Petra (FSSP Švicarska).

Kako je LifeSiteu rekao jedan izvor: „Trojica kandidata na popisu očito su trebala ušutkati glas biskupije Chur, koji se veoma udaljio od prevladavajućih mišljenja u današnjem društvu.”

Imena kandidata su Joseph Bonnemain, opat Vigeli Monn OSB, iz Disentisa, i Mauro Giuseppe Lepori, general i opat reda cistercita. Jedini kandidat koji je iz Chura, Joseph Bonnemain, ima 72 godine, i zbog odmakle dobi nije dobar kandidat za biskupiju koja zahtijeva kontinuitet.

Za razliku od biskupija Basela i St. Gallena, kojima je dopušteno izabrati vlastite biskupe iz redova vlastitoga klera, Papa je izabrao uz svoj popis, „kako bi biskupiji Chur nametnuo redovnike koji nikada nisu bili vikari ili radili u pastoralu”, rekao je LifeSiteu jedan izvor. Nijedan od tih kandidata nije naviknuo na žestoke ideološke borbe koje se događaju u njemačkom dijelu Švicarske, gdje npr. biskupija u Baselu zagriženo promiče homoseksualne parove. Švicarski su biskupi 2015. na sinodu o obitelji u Rimu odlučilikao promatrača poslati pro-homoseksualnog aktivista. Usred te heterodoksne atmosfere Papina odluka da se prikloni švicarskim progresivistima vrlo je kontroverzna.

Giuseppe Gracia, glasnogovornik biskupije Chur, odbio je komentirati ove događaje. LifeSite će redovito informirati svoje čitatelje o daljnjim promjenama u Churu nakon odbijanja Papinog popisa kandidata.

Ovim novim potezom, pokušajem nametanja biskupiji Chur kandidata prema željama progresivista Katoličke Crkve u Švicarskoj, papa Franjo još je jednom pokazao želju da liberalizira Katoličku Crkvu i promijeni stav Crkve o važnim moralnim pitanjima kao što su homoseksualnost, brak i pobačaj. Prije nekoliko tjedana pojavila se vijest o razgovoru u kojem je promicao odobrenje građanskih zajednica za istospolne parove.

 

Izvor