Papa Franjo: Zauzimam se za istospolne zajednice

Posted by

Film kronološki opisuje pristup pape Franje gorućim društvenim pitanjima i pastoralu među onima koji, prema Papinim riječima, žive „na egzistencijalnim periferijama”.

RIM – U dokumentarnom filmu čija je premijera održana u srijedu, 21. listopada, u Rimu, papa Franjo pozvao je na usvajanje zakona o građanskim zajednicama za istospolne parove, što je odmak od pozicije vatikanske doktrinalne pozicije i stavova Papinih prethodnika o tom pitanju.

Primjedbe su iznesene u dijelu dokumentarca gdje se govori o pastoralu onih koji se identificiraju kao LGBT.

„Homoseksualci imaju pravo biti dijelom obitelji. Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj. Nitko ne smije biti izbačen, ili patiti zbog toga”, rekao je u filmu papa Franjo o svom pristupu pastoralu.

Nakon tih primjedbi, i u komentarima koji će sigurno izazvati kontroverzije među katolicima, papa Franjo izravno je izjavio o pitanju građanskih zajednica za istospolne parove:

Moramo stvoriti zakon o građanskim zajednicama. Tako će biti zakonski pokriveni”, rekao je papa. „Zauzimao sam se za to” (za zajednice gdje se živi u smrtnom grijehu).

Primjedbe su iznesene u „Francescu”, dokumentarcu o životu i službi pape Franje, čije je premijera održana 21. listopada, kao dio Rimskog filmskog festivala, a premijeru u SAD-u imat će u nedjelju.

Film kronološki opisuje pristup pape Franje gorućim društvenim pitanjima i pastoralu među onima koji, prema Papinim riječima, žive „na egzistencijalnim periferijama”.

Uz intervjue s vatikanskim ličnostima, uključujući kardinala Luisa Taglea i druge Papine suradnike, film „Francesco” bavi se Papinim zalaganjem za migrante i izbjeglice, siromašne, njegov rad na pitanju svećeničkog seksualnog zlostavljanja, ulozi žena u društvu, kao i stavu katolika i ostalih prema onima koji se identificiraju kao LGBT.

Film se bavi pastoralnim pristupom pape Franje onima koji se identificiraju kao LGBT, uključujući i priču o tome kako je Papa potaknuo dva Talijana koji žive u istospolnoj vezi da svoju djecu odgajaju u svojoj župnoj crkvi, što je, kako je izjavio jedan od muškaraca, bilo od velike koristi za njegovu djecu (čudno je to da ih nije pozvao da se pokaju i prestanu živjeti u smrtnom grijehu).

„Nije spomenuo svoje mišljenje o mojoj obitelji. Vjerojatno se drži nauka o tom pitanju”, rekao je muškarac, hvaleći Papin pristup i stav dobrodošlice i ohrabrenja.

Papine primjedbe o građanskim zajednicama pojavljuju se u tom dijelu dokumentarca. Filmaš Evgenij Afineevsky izjavio je za CNA da je Papa iznio svoj poziv na zakon o građanskim zajednicama za vrijeme intervjua što ga je taj dokumentarist vodio s Papom.

Papin izravni poziv na zakone o građanskim zajednicama predstavlja odmak od perspektive njegovih prethodnika, ali i od njegovih nekadašnjih, suzdržanijih stavova o građanskim zajednicama.

2010. godine, kad je bio nadbiskup Buenos Airesa, papa Franjo suprotstavljao se nastojanjima oko legaliziranja istospolnih „brakova”. Sergio Rubin, papin životopisac, dao je naslutiti da je papa podupirao ideju građanskih zajednica kao način sprječavanja potpunog prihvaćanja istospolnih „brakova” u Argentini, ali Miguel Voltes, ravnatelj argentinskog katoličkog medijskog kanala AICA, tu je tvrdnju 2013. odbacio kao lažnu (a provjerljiva je istina da je s njima surađivao u uvođenju istoga).

No Papino spominjanje da se nekad „zalagao” za građanske zajednice kao da potvrđuje izvještaje Rubina i drugih, koji su rekli da je tadašnji kardinal Bergoglio privatno podupirao ideju građanskih zajednica kao kompromisa u Argentini (on se zalaže i danas jer nakon njegova dolaska to je usvojila i Italija bez ikakvog otpora).

U knjizi iz 2013. „Na nebu i na zemlji” (On Heaven and Earth) papa Franjo nije odmah odbio mogućnost građanskih zajednica, ali je rekao da su zakoni kojima se homoseksualne veze „asimilira” u brakove „antropološka regresija”, i izrazio je zabrinutost da, ako istospolnim parovima „budu dana prava na posvajanje, to bi moglo naštetiti djeci. Svakoj osobi treba muškarac kao otac i žena kao majka, što im pomaže oblikovati vlastiti identitet.”

2013. Thomas Rosica, koji je 2014. radio u novinskom uredu Svete Stolice, tada je izjavio za CNA da papa Franjo nije izrazio potporu istospolnim građanskim zajednicama, nakon što su neki novinari izvijestili da je on to učinio u jednom intervju te godine. Dok se u Italiji raspravljalo o prijedlogu za građanske zajednice, o. Rosica naglasio jeda se papa neće uključiti u raspravu, nego će naglašavati katolički nauk o braku (dakle, nije navijestio katolicima u Italiji da je smrtni grijeh ustrajati u takvom grijehu).

2014. godine, pod vodstvom kardinala Josepha Ratzingera, i prema uputama pape Ivana Pavla II, Vatikanska kongregacija za nauk vjere naučavala je da „poštovanje prema homoseksualnim osobama ne smije ni na koji način voditi odobravanju homoseksualnog ponašanja ili zakonskom priznanju homoseksualnih zajednica. Zajedničko dobro zahtijeva da zakoni priznaju, promiču i štite brak kao temelj obitelji i primarnu jedinicu društva.”

„Zakonsko odobravanje homoseksualnih zajednica ili stavljanje istih na jednaku razinu s brakom ne bi značilo samo odobravanje devijantnog ponašanja, s posljedicom što bi one postale uzor u današnjem društvu, nego bi to također potisnulo temeljne vrijednosti koje pripadaju zajedničkom naslijeđu čovječanstva. Crkva ne smije zakazati u obrani tih vrijednosti, za dobro muškaraca i žena, i za dobro samog društva”, dodali su u Kongregaciji, nazivajući potporu tim zajednicama od strane političara „duboko nemoralnom” (ali sada je papa zakazao).

„Homoseksualne zajednice ni u najdaljem analoškom smislu ne ispunjavaju svrhu zbog koje brak i obitelj zaslužuju priznanje kao posebne kategorije. Posve suprotno: postoje dobri razlozi za mišljenje da su takve zajednice štetne po ispravan razvoj ljudskog društva, naročito ako se njihov utjecaj na društvo poveća”, stoji u dokumentu.

Vatikanski novinski ured nije reagirao na pitanja CNA o Papinim primjedbama u filmu.

Biskupi u nekim zemljama ne suprotstavljaju se prijedlozima za istospolne građanske zajednice, i pokušali su ih razlikovati od civilnog braka, ali protivnici građanskih zajednica dugo upozoravaju da one služe kao zakonski i kulturni most do inicijativa o istospolnim „brakovima”, daju prešutni pristanak na nemoral, i ne uspijevaju zaštititi prava djece da za roditelje imaju i majku i oca.

Afineevsky je za EWTN News ovog mjeseca izjavio da je u filmu „Francesco” pokušao predstaviti Papu kakvim ga je vidio, i da se film neće svidjeti svim katolicima. Za CNA je u srijedu izjavio da po njegovom mišljenju, film nije o Papinom pozivu na odobravanje građanskih zajednica, nego o mnogim drugim globalnim pitanjima” (a među kojima je i masonsko nametanje istospolnih zajednica).

„Na njega ne gledam kao na Papu, nego kao na ponizno ljudsko biće, veliki uzor mladim naraštajima, vođu starijih naraštaja, vođu mnogih ljudi ne u smislu Katoličke Crkve, nego u smislu čistog vodstva, na terenu, na ulici”, dodao je Afineevsky.

Dokumentarist je rekao da je 2018. počeo raditi s Vatikanom na produkciji filma o papi Franji, i da je dobio neograničen pristup papi Franji sve dok snimanje nije završeno u lipnju ove godine, usred talijanskih blokada zbog koronavirusa, (ali za kardinla Zena nije bilo vremena).

Afineevsky, filmaš ruskog podrijetla koji živi u SAD-u, 2015. nominiran je za Oscara i za Emmy za svoj film „Vatrena zima” (Winter on Fire), dokumentarac koji se bavi ukrajinskim prosvjedima na Euromaidanu 2013. i 2014. godine. Njegov film iz 2017. „Krikovi iz Sirije” (Cries from Syria) bio je nominiran za četiri Emmyja u kategoriji vijesti i dokumentaraca, kao i za tri nagrade prema izboru kritičara.

Afineevsky će 22. listopada u Vatikanskim vrtovima primiti prestižnu nagradu Kineo Movie for Humanity, koja se dodjeljuje filmašima koji svojim filmovima prezentiraju društvena i humanitarna pitanja. Nagradu je 2002. počelo dodjeljivati talijansko Ministarstvo kulture.

Rosetta Sanelli, osnivačica nagrade Kineo, izjavila je da je „u djelu Afineevskyja, uz slike i snimke iz vijesti dokumentirano svako putovanje pape Franje u različite dijelove svijeta, i pružen nam je autentičan pogled u događaje našeg vremena. Radi se o povijesnom djelu u svakom smislu riječi” (da, povijesne su to izjave gdje papa postade globalistički potrčko i UN glasnogovornik, a to je velika povijest).

Prijevod: Ana Naletilić

Izvor: