Kako je Padre Pio spasio San Giovanni Rotondo od savezničkog bombardiranja

Posted by

“Na fotografiji (vidi gore) Padre Pio i sjevernoamerički protestantski piloti koji su se obratili na katoličanstvo nakon što su vidjeli Sveca kako leti s njihovim zrakoplovima.”

Svjedočanstvo generala koji se obratio: u regiji San Giovanni Rotondo, gdje je živio svetac, nikada nije pala bomba.

Ovu nesvakidašnju priču o Padre Piju ispričao je vlč. Damaso di Sant’Elia, poglavar samostana Pianisi, u Italiji. Izvješće se službeno pojavljuje u “Positio”, službenom dokumentu koji izlaže obranu kanonizacije poznatog fratra kapucina, koji je primio stigme Kristove muke.

“Nekoliko pilota britanskog i američkog zrakoplovstva, raznih nacionalnosti i različitih vjera, koji su se tijekom Drugog svjetskog rata, nakon 8. rujna 1943., nalazili u području Barija radi izvršavanja vojnih zadataka na talijanskom teritoriju, bili su svjedoci jedne neobične činjenice. U obavljanju svojih zadaća, neki piloti su prošli kroz regiju Gargano, u blizini San Giovanni Rotonda, i vidjeli na nebu “redovnika” koji im je zabranio bacati bombe na licu mjesta.

U Foggi i Apúliji gotovo sve je bilo bombardirao u nekoliko navrata, ali, nevjerojatno, na području San Giovanni Rotondo (gdje je živio Padre Pio) bomba nikada nije pala. Izravan svjedok ove činjenice bio je general talijanskog ratnog zrakoplovstva Bernardo Rossini, koji je u to vrijeme bio dio Zapovjedništva zrakoplovne jedinice zajedno sa savezničkim snagama.

General Rossini rekao mi je da se među vojskom pričalo o “redovniku” koji se pojavio na nebu i natjerao zrakoplove na povlačenje. Mnogi su se s nevjericom smijali nad tim pričama, ali, zbog ponovljenih slučajeva, i uvijek s drugim pilotima, general je odlučio osobno intervenirati: preuzeo je zapovjedništvo nad eskadrilom bombardera za uništavanje njemačkog skladišta streljiva koje se nalazilo upravo u San Giovanni Rotondu.

Svi smo bili vrlo znatiželjni saznati rezultat operacije. Stoga smo, kad je let završio, odmah otišli po generala, koji je začuđeno rekao da su, čim je stigao na mjesto, i on i njegovi piloti vidjeli na nebu lik ‘redovnika’ s podignutim rukama; bombe su pale same u šumu; a avioni su se zaobišli bez ikakve intervencije pilota.

Svi su se pitali tko je taj ‘duh’ kojeg su avioni poslušali. Kad je čuo da u San Giovanni Rotondu postoji fratar sa stigmama, kojeg zajednica smatra svetim, general je pomislio da je možda on ‘redovnik’ viđen na nebu i odlučio je to što prije provjeriti. Kad je rat završio, to je bilo prvo što je napravio. U pratnji nekoliko pilota otišao je do kapucinskog samostana i, prešavši prag sakristije, našao se pred nekoliko fratara, među kojima je odmah prepoznao onoga koji mu je zaustavio zrakoplove.

Padre Pio je prišao i, stavivši mu ruku na rame, rekao: ‘Znači, ti si bio taj koji nas je sve htio pobiti?’ General je kleknuo pred Padre Piom, koji mu je, kao i obično, govorio na beneventskom dijalektu. General je, međutim, bio siguran da mu se ‘redovnik’ obratio na engleskom. Njih su se dvojica sprijateljili i general, koji je bio protestant, obratio se na katoličanstvo”.

Positio III / 1, str. 689-690

Izvor