Južnoamerički nadbiskup kaže katolicima da „prate” homoseksualne parove i njihove „obitelji”

Posted by

Asuncion, Paragvaj, 3. siječnja 2020. (LifeSiteNews) – Paragvajski nadbiskup Edmundo Valenzuela rekao je okupljenim vjernicima na blagdan Svete Obitelji da kršćani moraju prihvatiti i poštovati homoseksualne parove i „obitelji” koje oni formiraju.

Govoreći u nedjelju u glavnom gradu te južnoameričke države, nadbiskup Valenzuela rekao je u svojoj katedrali: „Vidimo da danas ima homoseksualnih parova koji formiraju obitelji. Tu stvarnost ne možemo ignorirati. Od obiteljskih pokreta traže se naročita kompetencija i priprema kako bi se pratilo te ljude, kako bi im se pokazalo milosrđe i razumijevanje.”

Govoreći o homoseksualcima, nadbiskup je rekao: „Ne smijemo ih omalovažavati. Ne bismo ih smjeli samo optuživati zbog moralno neuredne situacije – a ta situacija jest neuredna – jer time nećemo ništa postići. Moramo predložiti da žive ispravno, reintegriraju se, mole, i da budu solidarni sa siromašnima i najpotrebitijima, i osjetljivi na njihove potrebe. To nam govori o mnoštvu različitih obitelji u našem globaliziranom društvu, kojega smo svi dio.”

„Crkva prati obitelji razvedenih i ponovno vjenčanih, obitelji pogođene mržnjom i odbijanjem, samohrane majke, udovice, i čini to s velikim milosrđem, objavljujući da se ljudska osoba može reintegrirati, činiti dobro, ljubiti Boga, činiti dobra djela za druge, i opet ljubiti”, rekao je nadbiskup Valenzuela.

„Božji je plan ostvaruje se u ovim obiteljima (kršćanskim obiteljima, uravnoteženim obiteljima, koje su blago društva), ali Božji plan ostvaruje se u različitim obiteljskim strukturama, kako bi ljudsko biće moglo iskusiti da ima potporu drugih, i kako bi se osjetilo vrijednim”, rekao je.

Nadbiskup je dodao: „Zato je na nama da im pružimo tu otvorenost i sposobnost razumjeti te nove i vrlo teške situacije, prema kojima bez sumnje moramo pokazati solidarnost i stav milosrđa. Braćo i sestre, zahvalimo što je Crkva obitelj obitelji.”

Kao reakciju na zgražanje izazvano svojim komentarima, nadbiskup Valenzuela u ponedjeljak je izdao izjavu u kojoj piše kako je „zabrinut” zbog medijskih izvješća o svojoj propovijedi. Izjavljujući da su mediji „pogrješno protumačili” dio njegove propovijedi, nadbiskup je naglasio da kršćani trebaju „’ispravno’ pratiti homoseksualne parove”.

„U drugim dijelovima propovijedi precizirao sam kako se to praćenje treba provoditi”, napisao je, dodajući: „Držim se učiteljstva Crkve kako je izraženo u Katekizmu Katoličke Crkve u ovom i svim drugim pitanjima vezanima za obitelj.” Medijske djelatnike zamolio je za profesionalizam.

No jedna ranija poruka iz nadbiskupije pružala je iznijansiraniji pogled na dotičnu propovijed. Prije nego što je izvješće za medije izbrisano s internetske stranice nadbiskupije, u njemu se medijima zahvaljivalo za prenošenje nadbiskupovih riječi širokoj publici.

U nestalom izvješću za medije pisalo je da nadbiskupijski ured za obiteljski pastoral svoju pažnju i „praćenje” „naše braće i njihovih obitelji u svim životnim fazama i situacijama” temelji na Amoris laetitia, kontroverznoj apostolskoj pobudnici iz 2015. godine koju je objavio papa Franjo.

Kontroverzija oko Amoris laetitia izbila je kada su kritičari pitali mijenja li ta pobudnica katolički nauk u vezi sa sakramentima pomirenja i pričesti za razvedene parove koji su se ponovno građanski vjenčali.

Izjave sada više nema na internetskoj stranici nadbiskupije, no u njoj je pisalo da je nadbiskup Valenzuela govorio „kolokvijalno”, i da se njegovo razmišljanje treba „tumačiti u obiteljskom i proceduralnom kontekstu osobnog razvoja”. Upućujući na razliku između grijeha i onih koji počinjaju grijeh, u izjavi se nastavlja: „Nije lako razlikovati ljude od njihovih odluka po kojima su poznati”. Navodi se da Katekizam Katoličke Crkve poziva vjernike da se prema homoseksualnim osobama odnose s poštovanjem.

Prema Katekizmu Katoličke Crkve: „Homoseksualni čini su u sebi neuredni. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni.” Osobe s homoseksualnim sklonostima pozvane su na ovladavanje sobom i molitvu kako bi se „približile kršćanskom savršenstvu”, a Katekizam kaže da se mora izbjegavati „nepravedna diskriminacija” prema njima i da im se mora pokazati „poštivanje, suosjećanje i obazrivost”. (KKC 2357-9)

Na amazonskoj sinodi u listopadu Valenzuela je rekao da podupire ređenje oženjenih muškaraca za svećenike, kao i đakonsko ređenje žena. Bio je među crkvenim dostojanstvenicima koje je papa Franjo izabrao da sastave nacrt kontroverznog konačnog dokumenta sinode. U studenom je biskup objavio da je po navršenoj 75. godini života, kada kanonsko pravo zahtijeva da prelati napuste upravljanje biskupijom, papi Franji predao svoju ostavku. (Zakonik kanonskoga prava, kan. 184, op. prev.)

Prijevod: Ana Naletilić

Izvor: