Biden objavio drugi oglas u predsjedničkoj kampanji – hvali se da je katolik i prijatelj pape Franje

Posted by

Bivši američki potpredsjednik, promicatelj prava na pobačaj i ovogodišnji predsjednički kandidat Demokratske stranke Joe Biden objavio je još jedan video za svoju kampanju, u kojem se hvali svojom navodnom katoličkom vjerom i prijateljstvom s papom Franjom.

Kratki video objavljen prošlog tjedna prikazuje Bidena i papu Franju kako se smješkaju i pozdravljaju jedan drugoga, a čuje se kako Biden govori o njihovome susretu u Vatikanu.

Ovo je moralna predanost kakvu trebamo od predsjednika Sjedinjenih Država.

pic.twitter.com/iJKAOVoFns

— 2020 #DemConvention (@DemConvention) 9. kolovoza 2020,

Biden zatim hvali papu Franju i poistovjećuje svoju predsjedničku kampanju s vrijednostima pokazanima u Papinome pontifikatu.

Biden kaže kako se susreo sa skupinom redovnica nakon što se susreo s papom Franjom. Za Bidena redovnice “predstavljaju sve o čemu je papa Franjo govorio u svojoj propovijedi i za što se on zalaže”.

Kao stvari za koje se papa Franjo zalaže Biden je naveo “velikodušnost prema drugima”, “pomaganje” i “isticanje da moramo razumjeti da smo čuvari svoje braće”.

“Mi smo čuvari svoje braće”, kaže Biden. “Imamo obvezu. Mislim da je to način, jedini način da svijet bude bolji i sigurniji.”

Prošlog mjeseca Biden je obećao da će, ako ga izaberu za predsjednika, ponovno uvesti naredbu Obamine administracije o kontracepciji, kojom se katoličke redovnice tjera da sudjeluju u opskrbi kontracepcijom.

Ranije ove godine Biden je objavio video za kampanju s papom Franjom, u kojem govori kako ide na misu i moli krunicu, i da mu je vjera pomogla u najtežim životnim trenucima.

Biden se zalaže za pobačaj na zahtjev, financiran od strane poreznih obveznika, i želi unijeti u zakon mnoge zahtjeve LGBT lobija, i te su stvari ključni dio njegove predsjedničke platforme za 2020.

Rekao je da će, ako pobijedi na izborima, naložiti Ministarstvu pravosuđa da „učini sve u svojoj moći” da blokira državne zakone koji imalo ograničavaju pobačaj, uključujući obvezu obavještavanja roditelja, zakone o ultrazvuku te razdoblja čekanja.

Nakon izbijanja krize s korona virusom, kada su ograničene razne medicinske usluge, Biden je rekao da je pobačaj „bitna zdravstvena usluga” i da je nužno „osigurati da žene imaju pristup svim medicinskim uslugama za vrijeme ove krize”.

U lipnju je Planned Parenthood, najveći svjetski biznis za pobačaje, podupro Bidena za predsjednika, a kasnije istoga mjeseca Biden je potvrdio svoju potporu pobačaja „u svim okolnostima”. Prošlog mjeseca Biden je obećao da će obnoviti domaće i inozemno financiranje industrije pobačaja, i poništiti nastojanja Trumpove administracije protiv financiranja pobačaja federalnim novcem. 11. kolovoza najavio je da će mu partnerica u demokratskoj predsjedničkoj kampanji biti žestoka pobornica pobačaja, kalifornijska senatorica Kamala Harris.

Dok je bila kalifornijska državna odvjetnica, Harris je odigrala glavnu ulogu u obrani Planned Parenthooda u njihovoj prodaji dijelova tijela pobačene djece (čime je prekršeno više saveznih zakona, prema potajnoj snimci osoblja industrije pobačaja). Većina snimaka napravljena je u Kaliforniji, a Harris je najavila da će istražiti novinare Centra za napredak u medicini (CMP), a ne Planned Parenthood. Naredila je premetačinu doma predsjednika CMP-a Davida Daleidena, a prihvatila je donacije Planned Parenthooda za svoju kampanju za Senat.

„Odabirom partnerice u kampanji koja je žestoka zagovornica pobačaja i protivnica vjerske slobode, Joe Biden je ponovno potvrdio da je njegov navodni ‘katolički identitet’ nešto što se može odbaciti kad god je to u političkom smislu prikladno”, komentirao je Brian Burch, predsjednik udruge CatholicVote. „Poput Joea Bidena, i Kamala Harris zalaže se za radikalne politike pobačaja, uključujući i kasni pobačaj, koji bi plaćali porezni obveznici, kao i prisiljavanje katoličkih redova poput Malih sestara siromaha da u svojim planovima zdravstvene zaštite osiguravaju lijekove za izazivanje pobačaja.”

Burch je dodao: „U studenome 2018. godine Harris je bezobzirno kritizirala Briana Bueschera, katoličkoga kandidata za federalni okružni sud iz Nebraske, zbog njegove povezanosti s Kolumbovim vitezovima (Knights of Columbus). Jasno je da kandidatura Biden-Harris ugrožava vrijednosti koje su katolicima u ovoj zemlji najvažnije.”

Ranije ove godine Biden je na društvenim mrežama rekao da je „jednakost transrodnih osoba ključno pitanje ljudskih prava u našem vremenu”.

Prvo „vjenčanje” koje je Biden vodio kao potpredsjednik bilo je između dvojice muškaraca.

Prošlog je mjeseca nekoliko poznatih američkih katoličkih svećenika izjavilo da zbog njegovog zalaganja za pravo na pobačaj i LGBT aktivizma katolici ne mogu podupirati Bidena.

No prošle je godine Biden u intervjuu za PBS izjavio da ga papa Franjo pričešćuje, nakon što je jedan katolički svećenik slijedio propise crkvenog prava i uskratio mu pričest zbog njegove javne potpore pobačaja (prema crkvenom pravu svaki je svećenik dužan uskratiti sv. Pričest političaru koji javno podupire pobačaj).

Papa Franjo nikad nije javno kritizirao Bidena, a lani je usporedio Trumpove mjere sigurnosti na granicama s Berlinskim zidom, koji je dijelio komunističku Istočnu Njemačku od slobode na Zapadu. Lani u prosincu papa Franjo je u jednom smislu usporedio Trumpa s Herodom.

U veljači 2016., za vrijeme republikanskih predsjedničkih pred-izbora, papa Franjo je za vrijeme leta papinskim zrakoplovom iz Meksika ovako komentirao Trumpa:

„Osoba koja razmišlja samo o gradnji zidova, gdje god oni bili, a ne o gradnji mostova, nije kršćanin”, rekao je, prema transkriptu njegovih komentara. Prilikom tog istog susreta s novinarima papa Franjo rekao je da neće komentirati talijanske zakone o istospolnim civilnim „brakovima” „jer Papa je za svakoga, i ne može se upletati u unutarnju politiku jedna države”.

Sjedinjene Države, 12. kolovoza 2020. (LifeSiteNews)

Prijevod: Ana Naletilić

Izvor